joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 iulie, 2019

Acțiunea “pacientul sub acoperire”, demarată de ministrul Sănătății, nu înseamnă decât o incitare la comiterea de infracțiuni, se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor din România (CMR).

Ministerul Sănătății a început să trimită, de trei săptămâni, “pacienți acoperiți” în spitale pentru a-i identifica pe angajații din sistem care condiționează actul medical de mită. Un cadru medical a fost deja concediat, a anunțat ministrul Sorina Pintea.

Operațiunea fost vehement criticată de asociațiile cadrelor medicale, iar Federația Solidaritatea Sindicală a explicat că demersul este ilegal și are loc în plin proces de diminuare a „șpăgii în sănătate”. este mult mai mic decât cel vehiculat de unii oficiali.


Creșterea salariilor din perioada 2015-2017 este corelată cu o scădere a plăților informale cu nouă puncte procentuale, conform datelor din așa-numitul mecanismul de feedback al pacientului, a arătat Federația.

Pondere condiționării actului medical se situează la aproximativ 3% din pacienți (care declară că prestarea actului medical le-a fost condiționată, în multe cazuri fiind vorba de aceiași medici).

Pe de altă parte, datele din mecanismul de feedback nu sunt departe de realitate, mulți dintre pacienți neștiind că acesta există.

Gheorghe Borcean, președintele CMR:


O astfel de acţiune ca aceea preconizată în termeni neclari şi nereglementată juridic, nu înseamnă decât o incitare la comiterea de infracţiuni, chiar dacă ea s-ar baza pe nişte informaţii discutabile dintr-un chestionar realizat sub protecţia anonimatului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Astfel, oricare pacient care intră în instituţia sanitară se va gândi la medici şi la personalul sanitar ca la posibili infractori, iar medicii şi personalul sanitar se vor gândi la pacienţi ca la posibili delatori (…)

Poate este prea greu pentru autorităţi să-şi nuanţeze poziţia sau chiar să retracteze afirmaţiile. Dar medicii din România aşteaptă acest lucru şi ar fi bucuroşi să vadă că acest lucru s-a întâmplat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: