miercuri

27 martie, 2024

14 aprilie, 2019

2.400 de TIR-uri cu fructe şi legume au fost verificate la sfârşitul săptămânii, la punctele de intrare în ţară, spre nemulţumirea marilor lanţuri de retail care acuză că operaţiunea inspectorilor antifraudă riscă să ducă la stricarea mărfurilor.

Acţiunea vine la scurt timp după ce liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că legumele şi fructele importate sunt de proastă calitate şi le-a cerut inspectorilor să verifice TIR-urile cu marfă străină.


Autorităţile spun că operațiunea botezată „Demetra” (după numele zeiței agriculturii în mitologia greacă) a dus la depistarea mai multor mărfuri introduse fără documente legale, existând suspiciuni de evaziune fiscală.

Inspectorii Direcţiei Antifraudă susțin că astfel de controale sunt obișnuite în astfel de perioade, respectiv în apropierea sărbătorilor.

Peste 80 de tone de legume şi fructe, între care 23 de tone de ceapă uscată din Polonia şi 200 de kilograme de usturoi din China, au fost confiscate în cadrul acţiunii, potrivit unui comunicat transmis duminică de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Până la data transmiterii acestuia au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe şi 3 depozite. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sancţiuni în valoare totală de 602.200 de lei.


„Pentru prevenirea și combaterea fraudei fiscale și vamale, inspectorii antifraudă verifică în detaliu toate etapele ciclului de comercializare a legumelor și fructelor până la vânzarea către consumatorul final, cu precădere în legătură cu legalitatea achizițiilor intracomunitare și importurilor, corectitudinea actelor de proveniență și de însoțire a produselor, corespondența cu realitatea a facturilor, chitanțelor și bonurilor fiscale”, se arată într-un comunicat transmis de Direcţia Antifraudă, joi.

Reprezentanţii Asociației Marilor Reţele Comerciale din România fac un apel la autorități, într-un comunicat de presă, şi le cer să țină cont de blocajele care împiedică aprovizionarea magazinelor.

„Facem un apel la autorităţi să ţină cont însă de faptul că în acest moment există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume şi fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga ţară”, se arată într-un comunicat al AMRCR.

Potrivit sursei citate, camioanele, care provin inclusiv din UE, din spaţiul european de liberă circulaţie a mărfurilor, sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac faţă volumului mare de marfă ce trebuie controlată, prin urmare aceasta se deteriorează.

Acest blocaj, care durează deja de peste o zi, afectează atât consumatorii, cât şi comercianţii.

„Sperăm ca acţiunile autorităţilor de combatere a comerţului ilicit să fie făcute cu discernământ, astfel încât activitatea celor care operează cu bună-credinţă, în condiţii de legalitate deplină, să nu fie afectată”, se arată în comunicat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: