duminică

2 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 ianuarie, 2020

În ajunul Crăciunului, angajații Operei din Paris au susținut un spectacol cu Lacul Lebedelor pe treptelor Operei Garnier, iar joi, muzicienii instituției au oferit un concert în sprijinul greviștilor din transporturi, în fața Operei Bastilia.

Opera din Paris, care a trecut prin numeroase greve în ultimele decenii, traversează unul dintre cele mai grave blocaje din istoria recentă – peste trei săptămâni de paralizie, din cauza protestelor faţă de proiectul de reformă a pensiilor.

În ultima lună au fost anulate 63 de spectacole, iar pierderile provocate de această grevă se cifrează la peste 12 milioane de euro, potrivit France 24.

Angajații Operei beneficiază de una dintre cele 42 de scheme speciale de pensionare, scheme pe care administrația Macron le va desființa prin reforma ce a declanșat una dintre cele mai greve franceze din utlimele decenii.


Schema de pensionare a celor de la Operă a fost introdusă în 1698, de regele Loui al XIV-lea și prevede pensionarea la 42 de ani, pentru a compensa efectele antrenamentelor dure practicate încă din copilărie.

Reforma pensiilor, ce presupune revenirea la sistemul generalizat bazat pe contribuții, se va aplica doar pentru persoanele care vor intra pe piața muncii după 1 ianuarie 2022.

Cu toate acestea, artiștii Operei au refuzat să mai urce pe scenă, începând cu 5 decembrie, când au demarat protestele, spunând într-o conferință de presă că nu pot accepta ca ei să fie groparii sistemului special de pensii care vizează acești artiști.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: