La reuniunea de duminică, reprezentanții OPEC+ au decis să prelungească reducerea producției de țiței pentru încă un trimestru, dar reacția piețelor petroliere a fost relativ scăzută, deoarece acordul era previzibil. Luni dimineață, țițeiul Brent se tranzacționa la 83,72 dolari/baril, în timp ce West Texas Intermediate (WTI) se tranzacționa la 80 dolari pe baril.
OPEC+ forțează scumpirea petrolului
Prelungirea reducerilor de producție totalizând 2,2 milioane de barili pe zi (bpz) anunțată duminică de către membri OPEC+ nu a reprezentat nicio o surpriză. Cu toate aceasta, oficializarea deciziei de duminică a transmis un semnal clar privind calea pe care OPEC+ va continua s-o urmărească.
„Decizia trimite un mesaj al coeziunii grupului și confirmă intenția că deocamdată nu se grăbește să ridice nivelul producției, iar când o va face, o va face treptat în pași mici”, a declarat analistul Giacomo Romeo de la Jefferies, pentru Financial Times.
Rusia anunță o nouă reducere a producției
A fost totuși o mică surpriză din partea Rusiei, care a anunțat o nouă reducere pentru al doilea trimestru, în timp ce va reduce restricțiile pentru exporturi, pentru a se păstra în limita cotei sale de producție, de 500.000 bpz.
„Dacă reducerea anunțată de Rusia va fi integral implemnetată, atunci cantitățile în plus vor dispărea de pe piață. Astfel, aceasta estoe mișcare surpriză la care nimeni nu se aștepta și ar putea crește prețurile”, declarat Giovanni Staunovo de la UBS pentru Reuters.
Războiul din Gaza provoacă inflație
„Politica OPEC+ de restrângere a ofertei de petrol a fost luată în considerare, pentru că este răspunsul la criza din Gaza, de mărire a prețurilor”, a declarat Vandana Hari, pentru Bloomberg.
„Atât timp cât negocierile de încetare a focului sunt în impas, prețul țițeiului este posibil să rămână în jurul valorii actuale cu tendință crescătoare”.
În același timp, analiștii de la ANZ arată într-o notă că semnele de reducere a ofertei exercită presiuni inflaționiste asupra prețurilor.
„Semnalele de contracție a pieței fizice continuă să împingă prețurile în sus. Reducerea producției de către OPEC+ restrânge oferta, în timp ce în piață cresc temerile privind escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu”, au spus traderii citați de Reuters.
***