duminică

23 iunie, 2024

12 martie, 2021

„Campania mondială de vaccinare reprezintă cel mai mare test moral al timpurilor noastre” a declarat joi secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, care a denunțat practicile economiilor dezvoltate de a achiziționa și a stoca serurile anti-Covid, în timp ce țările sărace nu au primit încă nicio fiolă.

Antonio Guterres se alătură astfel liderilor care au denunțat „naţionalismul în materie de vaccin” al celor mai bogate țări.

Lumea s-a confruntat în ultimul an cu un „tsunami de suferinţe” şi implementarea vaccinurilor aduce un pic de lumină la capătul tunelului, dar situația distribuirii acestora arată discrepanțe uriașe, a explicat secretarul general al ONU.


„Vedem numeroase exemple de naţionalism în materie de vaccin şi stocarea de vaccinuri de către ţările bogate, precum şi continuarea acordurilor bilaterale cu producătorii care subminează accesul tuturor” la seruri, a declarat Guterres, citat de dpa, preluată de Agerpres.

„Campania mondială de vaccinare reprezintă cel mai mare test moral al timpurilor noastre”, a instat oficialul, adăugând că multe ţări cu venituri mici nu au primit încă nicio doză de vaccin, în timp ce unele ţări mai bogate sunt pe drumul bun al imunizării întregii lor populaţii.

Din cei aproape 7,8 miliarde de locuitori ai globului, până acum au fost imunizați aproape 198 de milioane, marea lor majoritate în economii dezvoltate:


Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a declarat şi el preocupat de inegalitatea în distribuirea vaccinurilor şi a avertizat în repetate rânduri că, dacă virusul se propagă nestânjenit în unele părţi ale lumii, mutaţiile şi variantele sale pot reprezenta o ameninţare peste tot.

Covax – mecanismul privind accesul global la vaccinuri împotriva COVID-19 – urmează să furnizeze aproximativ 2 miliarde de doze de vaccinuri pentru ţările subdezvoltate până la sfârşitul anului 2021.

Până în prezent, 14,7 milioane de doze au fost furnizate în 22 de ţări prin intermediul Covax, a indicat pe Twitter directorul executiv al Gavi, Alianţa pentru vaccinuri.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: