joi

18 aprilie, 2024

10 martie, 2020

Costurile probabile ale epidemiei de coronavirus se vor ridica la 1.000 de miliarde de dolari la nivel global, reiese din calculele Agenției de Comerț și Dezvoltare din cadrul Națiunilor Unite (UNCTAD).

”Estimăm o pierdere de ritm a creșterii de la nivel global la sub 2% în acest an, ceea ce va presupune costuri de circa 1.000 de miliarde de dolari, față de estimările din septembrie”, a declarat Richard Kozul-Wright, director al diviziei de globalizare și strategii de dezvoltare din cadrul UNCTAD.

Scenariul cel mai pesimist, în care economia mondială va înregistra un avans de doar 0,5% din PIB în acest an, ar însemna o lovitură de 2.000 de miliarde de dolari, a explicat Kozul-Wright, adăugând că prăbușirea prețului petrolului a fost ”un factor care a contribuit la acel sentiment de neliniște și panică”.


”Există acum un nivel de anxietate care depășește cu mult spaimele privind sănătatea, care sunt la rândul lor serioase”, a mai comentat el.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)

Pentru a răspunde acestor temeri ”guvernele trebuie să își majoreze cheltuielile acum pentru a preveni un tip de prăbușire economică mult mai periculoasă decât cea care va avea loc, cel mai probabil, în acest an”, a avertizat oficialul.

Kozul-Wright a punctat că economiile din zona euro și din Europa în general au înregistrat deja ”performanțe foarte slabe la sfârșitul lui 2019”.


”Este aproape sigur că zona euro va intra în recesiune în lunile ce urmează; economia germană este, în particular, foarte fragilă, dar și economia Italia și a altor state de la periferia UE se confruntă cu tensiuni serioase ca urmare a tendințelor din ultimele zile”, a precizat directorul UNCTAD.

Afectate vor fi și statele în curs de dezvoltare, care depind de comerțul de materii prime.

”Statele în curs de dezvoltare, puternic îndatorate, în special exportatorii de materii prime se confruntă cu riscuri specifice” generate în special de scăderea comerțului și întărirea dolarului. ”Probabilitatea unui dolar mai puternic, alimentat de refugiu investitorilor către o monedă sigură, precum și creșterea aproape certă a prețului materiilor prime, pe măsură ce creșterea economică încetinește îi lasă pe exportatorii de materii prime extrem de vulnerabili”, a comentat Kozul-Wright.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: