sâmbătă

2 martie, 2024

25 iunie, 2014

Peste 11.000 de firme au intrat în insolvență în primele 5 luni ale acestui an, cu 13,47% mai puține decât în perioada similară a anului trecut, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

Cele mai multe insolvențe au fost deschise în Capitală – 1.853 de societăți, număr în creştere, comparativ cu primele 5 luni din 2013, şi în judeţele Bihor (717 de firme), Prahova (551 de societăţi) şi Brașov (505 firme).

În primele 5 luni ale acestui an au fost înmatriculate 46.772 persoane fizice și juridice, cu 11,24% mai puține față de de perioada similară a anului trecut, când numărul înmatriculărilor s-a ridicat la 52.692.


Pe de altă parte, cele mai multe înmatriculări au avut loc tot în municipiul București (7.944 de societăţi, cu 5,79% mai puţine decât în perioada ianuarie – mai 2013) și în județele Cluj (2.776 de firme, cu 02% mai multe decât în primele 5 luni de anul trecut)) şi Timiș (2.171 de companii, cu 12,99% mai puţine).

În aceeaşi perioadă, ianuarie – mai 2014, au fost radiate 34.810 firme, comparativ cu 35.394, intervalul similar de anul trecut.

Sursa: ONRC

Preşedintele Traian Băsescu a semnat marţi, 24 iunie, decretul pentru promulgarea Legii privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a fost adoptat pe 15 aprile, de plenul Camerei Deputaţilor cu 212 voturi “pentru”, 111 “împotrivă” şi 8 abţineri.


Noua lege, spun practicieni în insolvenţă consultaţi decursdeguvernare.ro, are cel puţin două probleme:

  • dispare noţiunea de bancrută
  • numirea administratorului judiciar este lăsată la dispoziţia debitorului.

Faţă de legea în vigoare (legea 85/2006), unde se situau pe locul 4, creanţele bugetare retrogradează pe locul 5 în lista priorităţilor de recuperare.

Pentru firmele în dificultate, o veste bună: planul de reorganizare se poate întinde pe durata a 3 ani.

Reprezentanţii Opoziţiei- PNL şi PDL, care au anunţat că vor contesta legea la Curtea Constituţională, au părăsit sala în momentul votului, însoţiţi de reprezentanţi ai PPDD, acuzând un abuz al Puterii care nu a lăsat timpul necesar pentru studierea unei legi atât de importante şi nici nu au permis modificări în plen.

Camera Deputaţilor este for decizional, deci legea va intra în vigoare, în lipsa unei prevederi explicite în textul aprobat marţi, după publicarea în Monitorul Oficial.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: