vineri

29 martie, 2024

14 mai, 2020

OMV Petrom (SNP) împreună cu cu Hunt Oil Company of Romania în calitate de operator au încheiat „cea mai mare achiziţie de date seismice 3D onshore din Europa”, pe o suprafață de 1.583 km2 în blocul de explorare VIII-Urziceni Est, potrivit raportului SNP pe primul trimestru.

Numai în primul trimestru, prospecțiunea seismică din blocul VIII – Urziceni a costat 46 de milioane de lei. Operațiunile de prospecțiune au fost încheiate „înainte de termen și în buget”, mai spune sursa citată.

Bugetul total al operaţiunilor a fost de 30 de milioane de euro, potrivit e-nergia. Deocamdată nu sunt indicii privind rezultatele prospecțiunii.


Explorarea seismică a început în toamna anului trecut, după ce primele indicii serioase arătau, încă din 2014, în urma forajului la o adancime de peste 2.500 de metri, la o sondă aflată la puțini kilometri de zăcăminte mature, exploatate de mai bine de 50 de ani.

Descoperirea era considerată cea mai mare din ultimii 30 de ani, din zona Munteniei, potrivit oficialilor companiei, citați de economiczoom.

Estimările obținute din testele de producție efectuate atunci indicaau o producție potențială pe sondă de 1.200-2.100 bep/zi. Investitiile de explorare se ridica la 5 milioane de euro.

„Peste 400 angajați ai contractorului si operatorului au luat parte la aceste operațiuni de explorare, care au acoperit o suprafață de șase ori mai mare decât cea a Bucureștiului. (…) Prospecțiunea seismică, care este comparabila cu o ecografie, va crește rata de succes a viitoarelor sonde de explorare și va permite dezvoltarea de noi rezerve”, răspunde Petrom întrebărilor e-nergia.


Oficialii Petrom cred că, după 160 de ani de producţie de petrol în România, exista încă potențial neutilizat, la adâncimi mai mari, în structuri geologice mai complexe”, potrivit sursei citate.

Deși „parțial contrabalansate de achiziția de date seismice 3D în blocul VIII – Urziceni”, investitiile de explorare au scăzut la 72 milioane de lei în primul trimestru din 2020, „din cauza scăderii activității de foraj de sonde de explorare și a activității de testare”, mai spune raportul SNP.

Mai ales ca urmare a scăderii prețului țițeiului, profitul net al OMV Petrom a scăzut cu 43% în T1/2020 față de aceeași perioadă din 2019, până la 653 de milioane de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: