Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face eforturi să corecteze o declarație făcută cu o zi înainte de unul dintre reprezentanții săi de top, Maria Van Kerlhove, conform căreia pacienții asimptomatici transmit foarte rar noul coronavirus, scrie CNBC.
Afirmația a avut avut un impact puternic, întrucât măsurile dure de izolare au fost impuse de guverne și pentru că asimptomaticii și presimptomaticii (infectații care încă nu manifestă simptome) transmit SARS-CoV-2.
Maria Van Kerkhove a corectat marți informația într-o conferință organizată tot la sediul OMS în care a explicat că a fost vorba despre o „neînțelegere” și că se baza pe două sau trei studii nepublicate.
„Răspundeam la o întrebare, nu vorbeam pe baza politicilor OMS”, a spus ea, marți.
Studiile arată cî aproximativ 16% din populație ar fi putut trece prin boală fără simptome, iar unele modele dezvoltate de oamenii de știință arată că 40% din transmiterile la nivel global s-au făcut prin asimptomatici, a spus Maria Van Kerkhove marți, încercând să clarifice controversa iscată.
Cele mai multe infectări sunt produse de încărcătură transmisă de simptomatici atunci când tușeșesc sau strănută. “Dar există un subset de persoane care nu dezvoltă simptome. Câți oameni nu au simptome, nu putem spune încă,” a adăugat oficialul OMS.
Reacții
Profesor Liam Smeeth, London School of Hygiene and Tropical Medicine, citat de Science Media Center, spune că declarația de luni a OMS l-a surprins și nu știe pe ce studii, nepublicate, se bazează Maria Van Kerkhove:
“Ea este împotriva impresiei pe care o am din datele științifice cunoscute până acum, care sugerează că persoanele asimptomatice și presimptomatice sunt o sursă importantă de infectare. Aceasta este baza pentru măsuri precum autoizolarea și lockdown, măsuri ce știm, conform unui articol apărut ieri în Nature, a redus cu câteva milioane, la nivel global, numărul decedaților” Covid-19, a mai spus profesorul.
Rămân unele incertitusini științifice, dar persoanele asimptomatice sunt responsabile, potrivit celor mai serioase studii, de aproape jumătate din infecțiile cu noul coronavirus, a mai declarat profesorul Liam Smeeth.
Profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat pentru Digi24 că OMS ar avea nevoie de „mici corecturi” în strategia de comunicare și cea de fundamentare a politicilor care să fie bazate pe dovezi foarte concludente.
„Știți care e problema? Am discutat cu reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății la București, venind spre dumneavoastră, exact acest subiect. Mesajul OMS a fost transmis în această perioadă de către trei persoane: de această doamnă (Maria Van Kerkhove – n. red.), care este directorul pentru partea de cercetare, de directorul pentru situații de urgență – cel care a făcut referința la Suedia – și de directorul general. Cred că este o problemă legată de strategia de comunicare a Organizației, care probabil trebuie regândită. Pentru că, dacă noi avem anumite opinii personale, când dăm declarații în numele OMS, trebuie să fim siguri că acele opinii nu vin în contradicție cu poziția Organizației”, a spus Alexandru Rafila.
De asemenea, a explicat profesorul Rafila, „ Organizația – ca orice entitate de acest gen – face referire la diverse modele și cercetări, care sunt făcute de instituții specializate, pentru că OMS nu este instituție de cercetare. Or, ne-am confruntat cu mai multe probleme. Referințele acestea științifice care au fost făcute pe repede înainte, câteodată, n-au fost concludente. S-a făcut referire la ele, s-a luat o decizie, chiar s-a luat o decizie – vezi chestiunea cu hidroxiclorochina. Mai mult, această opinia a OMS a fost înainte îmbrățișată de Franța și de Italia, care au scos hidroxiclorochina din programul de tratament al pacienților. Ulterior s-a dovedit că studiul care a stat la baza acestei decizii scârțâia din toate încheieturile”, a completat Alexandru Rafila.