1 martie, 2017

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat, luni, pentru prima dată, lista bacteriilor pentru care trebuie dezvoltate urgent noi antibiotice deoarece au devenit tot mai rezistente la actualele tratamente.

Subiectul va fi abordat pentru prima oară la un summit al celor mai bogate țări, în iulie, în Germania, unde va avea loc reuniunea G20.

„Această listă a fost stabilită pentru a încerca să ghideze și să promoveze cercetarea și dezvoltarea de noi antibiotice”, menționează comunicatul OMS, care a fost publicat înaintea întâlnirii de săptămâna aceasta a unor experți în sănătate din statele G20.


„Rezistența bacteriilor la antibiotice este în creștere rapidă și ne epuizăm opțiunile terapeutice. În cazul în care ne bazăm pe ritmul pieței, noile antibiotice de care avem cea mai urgentă nevoie nu vor fi dezvoltate în timp”, a avertizat Marie-Paule Kieny, director general adjunct al OMS pentru sistemele de sănătate și inovare.

Lista principalelor superbacterii a fost organizată în trei grupe, în funcție de prioritatea pe care producătorii ar trebui să o acorde cercetării unoi noi tratamente – grupa celor pentru care dezvoltarea unor noi antibiotice este în stadiu critic, a celor cu un nivel ridicat de pericol și a celor cu risc mediu.

Lista ar trebui să ajute guvernele să identifice domeniile spre care ar trebui să-și orienteze fondurile destinate cercetării din sănătate și să dezvolte politici speciale care să impulsioneze și producătorii să descopere noi antibiotice.

Tuberculoza nu figurează pe această listă, întrucât pentru ea există deja programele special create.


Această listă a OMS a fost elaborată pentru a fi la dispoziția liderilor G20 la summitul din iulie, unde se va discuta, printre altele, cum ar putea fi plătite companiile pharma pentru a le convinge să dezvolte noi antibiotice. Aceste tratamente sunt considerate de producători prea ieftine pentru a investi în cercetarea necesară dezvoltării lor.

Cele trei stadii, grupe, au fost stabilite în funcție de numărul cazurilor în care s-au dovedit rezistente la antibiotice, cât de des au provocat moartea și numărul persoanelor afectate.

Cea mai mare urgență este pentru dezvoltarea tratamentelor pentru familia Acinetobacter, Pseudomona și bacteriile din familia Enterobacteria (aceasta include și E. coli, care afectează spitalele și provoacă infecții ale sângelui și plămânilor, fiind adesea mortală).

Lista OMS

Stadiu critic: Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacteriaceae

Stadiu înalt: Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Campylobacter spp., Salmonellae, Neisseria gonorrhoeae

Stadiu mediu: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Shigella spp.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: