19 august, 2013

Ministrul olandez pentru afaceri sociale și piața muncii, vicepremierul Lodewijk Asscher (foto), cere Uniunii Europene să instituie un „cod portocaliu” privind circulaţia forţei de muncă în spaţiul comunitar, avertizând în legătură cu „efectele negative” ale migraţiei românilor şi bulgarilor.

„În Olanda, avem un «cod portocaliu» care este emis când nivelul apelor atinge cote îngrijorătoare. A venit vremea instituirii unui sistem similar de avertizare în legătură cu efectele negative ale circulaţiei persoanelor în cadrul UE”, a scris Asscher într-un editorial publicat în ziarul De Volkskrant, conform site-ului EUObserver, citat de Mediafax.

Editorialul este semnat împreună cu activistul britanic antiimigraţie David Goodhart. Potrivit celor doi autori, „efectele negative” ale liberei circulaţii a forţei de muncă în spaţiul comunitar sunt diferenţele salariale mari, exploatarea forţei de muncă şi „înghesuirea” angajaţilor în anumite zone.


Lodewijk Asscher şi David Goodhart solicită şi introducerea unor reglementări mai stricte pentru sancţionarea companiilor care exploatează forţa de muncă din noile state membre UE.

Lodewijk Asscher este membru al Partidului Laburist din Olanda (PvdA), partener la guvernare cu Partidul Popular pentru Liberatet și Democrație (VVD), al premierului olandez Mark Rutte.

La nivel european, PvdA este membru al grupului Socialiștilor și Democraților (S&D), din care face parte și PSD, principalul partid de guvernare din România. Principalul partid de guvernare olandez, VVD, face parte din Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), unde este coleg cu PNL, cel de-al doilea partid de guvernământ din România.

Migraţia forţei de muncă provenind din România şi Bulgaria a devenit sursa unor polemici ample în Marea Britanie, Olanda şi Germania, ţări care trebuie să elimine restricţiile de pe piaţa muncii începând din 1 ianuarie 2014.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: