miercuri

17 aprilie, 2024

18 februarie, 2023

Nu livrările de arme către Ucraina sunt cele care prelungesc războiul în această țară, ci dimpotrivă, acestea l-ar putea determina pe președintele rus Vladimir Putin să realizeze că nu-și va putea atinge “obiectivul imperialist”, a declarat vineri cancelarul german Olaf Scholz (foto), la Conferința de securitate de la Munchen, potrivit presei străine citate de Agerpres.

“Nu livrările noastre de arme sunt cele care prelungesc războiul. Dimpotrivă. Cu cât Putin va înțelege mai repede că nu-și va atinge obiectivul imperialist, cu atât mai mare este posibilitatea încheierii războiului și retragerii trupelor”, a spus Scholz.

Cancelarul german a mai spus că în continuare trebuie menținut echilibrul între sprijinul pentru Ucraina și evitarea unei escaladări nedorite a conflictului și a salutat faptul că președintele american Joe Biden și alți aliați împărtășesc această opinie.


“Trebuie să evităm un război între Rusia și NATO”, a explicat el la reuniunea de la Munchen, care a început vineri în acest oraș din sudul Germaniei și la care participă, printre alții, președintele francez Emmanuel Macron, vicepreședinta americană Kamala Harris și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Sprijinul trebuie acordat într-un mod coordonat, nu prin acțiuni individuale

În acest context, Olaf Scholz a subliniat că ne aflăm în prezent pe un teren necunoscut pentru că, pentru prima dată în Europa, o putere nucleară duce un război imperialist.

Din acest motiv, spune el, este necesar ca sprijinul să fie acordat într-un mod coordonat și să nu existe acțiuni individuale.

Șeful guvernului german și-a exprimat convingerea că “revizionismul lui Putin” nu va câștiga, subliniind că UE este mai unită ca niciodată până acum cu privire la proiectul unei viitoare aderări a Ucrainei, că NATO va avea doi noi membri și că mii de tineri ruși au plătit cu viața, iar mulți dintre ei i-au întors deja spatele lui Putin.


În același timp, Olaf Scholz a elogiat fermitatea cu care Ucraina își apără libertatea. “Îi vom sprijini în acest sens, cu tot ceea ce este necesar și atât timp cât va fi nevoie”, a adăugat el.

Trebuie să ne pregătim pentru un război lung

Șeful executivului german a cerut țărilor care pot livra tancuri de luptă Ucrainei “să o facă efectiv”, în timp ce livrările evocate de aliați sunt mai lente decât se aștepta.

Sprijinul militar pentru Ucraina trebuie să continue și “toți cei care care pot furniza astfel de tancuri trebuie să o facă efectiv”, a insistat Scholz, în opinia căruia războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu se va încheia rapid, potrivit dpa.

“Cred că ar fi înțelept să ne pregătim pentru un război lung”, a afirmat cancelarul Olaf Scholz în deschiderea Conferinței de Securitate de la Munchen, subliniind că este important ca Occidentul să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar, pronunțându-se în același timp împotriva oricăror speculații cu privire la momentul încheierii războiului.

Liderul german, criticat cu regularitate pentru presupusa timiditate a sprijinului Germaniei pentru Kiev, a promis să ducă o “campanie intensă” pentru ca aliații să avanseze în ceea ce privește această problemă în cele trei zile ale Conferinței de la Munchen, notează AFP.

Tancuri insuficiente pentru Ucraina

După ce a fost presat din toate părțile pentru a livra tancuri Leopard 2 Kievului, succesorul Angelei Merkel a dat undă verde la sfârșitul lunii ianuarie livrărilor de tancuri din partea Germaniei, făcând posibile astfel exporturile acestui tip de echipament din alte țări.

Dar negocierile ulterioare cu partenerii din NATO nu au permis în acest stadiu să se ajungă la numărul minim necesar de tancuri pentru a forma un batalion complet, adică cel puțin 30 din cel mai modern model de tancuri Leopard, respectiv Leopard 2A6.

Ministrul său al apărării, Boris Pistorius, a admis că aliații nu au adunat până în prezent decât “jumătate de batalion” de 2A6, între care 14 furnizate de Germania și alte trei furnizate de Portugalia.

Un alt batalion ar urma să fie constituit din tancuri A4 mai vechi, Polonia fiind principalul contributor.

Scholz și-a reiterat totodată angajamentul față de securitatea europeană, decizia de a respecta obiectivul NATO de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare și dorința unei mai mari coordonări în politica germană de înarmare.

În același timp, el a subliniat că este încrezător că populația germană va sprijini cursul guvernului federal, argumentând că “va fi nu doar problema Europei în cazul în care se va impune legea celui mai puternic în relațiile internaționale”, conform agențiilor de presă citate.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: