30 ianuarie, 2023

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat duminică un nou parteneriat extins pentru mărfuri cu Chile, în timpul unui turneu în America de Sud, în care Berlin vizează, potrivit Reuters, un acces mai mare la materii critice esențiale în tranziția către o economie verde.

Cea mai mare economie a Europei a rămas în urmă în cursa pentru minerale critice, în parte din cauza ”dezgustului” față de afacerile murdare ale mineritului, precum și a încrederii în piața deschisă, spun oficialii guvernului german.

Acest lucru a condus la o dependență față de China, care a investit mult în sectorul minier din America de Sud, bogată în resurse și în prelucrarea mărfurilor.


Acum însă, cererea în creștere pentru minerale esențiale și preocupările geopolitice declanșează un impuls pentru a asigura și diversifica mai bine aprovizionarea, de exemplu prin acorduri de preluare, participații în mine sau, eventual, stabilirea propriei capacități de procesare a Germaniei.

Germania, cu industria sa auto puternică, este deosebit de atentă să asigure mai mult litiu, metal necesar fabricării bateriilor pentru vehicule electrice.

Argentina și Chile, în vârful triunghiului de litiu

Argentina și Chile se află în vârful „triunghiului de litiu” al Americii de Sud, continent care deține cel mai mare depozit de metal ultra-ușor din lume.

Noul acord germano-chilian, care înlocuiește un parteneriat vechi de zeci de ani, își propune să intensifice cooperarea, de exemplu printr-un forum bilateral anual și instrumente de stat pentru promovarea comerțului, cum ar fi garanțiile pentru investiții.


Având în vedere preocupările de mediu, de muncă și sociale cu privire la minerit – care au stârnit furie și au zădărnicit proiectele din sector – standardele înalte ale Germaniei au făcut-o un partener ideal, a spus Scholz.

„Vrem să ajutăm Chile pe drumul către un sector minier sustenabil”, a spus Olaf Scholz într-o conferință de presă cu omologul său chilian la Santiago de Chile, în etapa a doua a turneului său.

Un nou act care a intrat în vigoare anul acesta, de exemplu, insistă că standardele înalte sunt respectate în lanțurile de aprovizionare ale companiilor.

Germania a dorit, de asemenea, să se asigure că mineritul generează mai multe locuri de muncă în țările sursă, a spus cancelarul Scholz.

„Există această expresie – extractivism – că totul este doar extras din pământ. Dar asta nu este un lucru bun, când asta este tot ce se întâmplă. Întrebarea este: nu ne putem asigura că prima rundă de procesare, care generează sute, dacă nu mii de locuri de muncă, poate avea loc în țările sursă? Asta ar economisi și mult transport”, spune cancelarul Scholz.

O societate mixtă de litiu boliviano-germană, semnată în 2018, s-a prăbușit doi ani mai târziu, pe fondul tulburărilor politice interne.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: