sâmbătă

20 aprilie, 2024

10 septembrie, 2020

România este statul unde Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a investigat cele mai multe cazuri anul trecut, 11 din totalul de 100, arată raportul pe 2019 al instituției ce protejează interesele Uniunii Europene anchetând fraudarea fondurilor comunitare.

Nouă dintre anchete s-au finalizat cu recomandări din partea experților OLAF.

După România, în clasament se plasează Italia cu nouă investigații și șapte recomandări, Grecia, Polonia și Bulgaria (fiecare cu câte șapte dosare).


OLAF constată în raport că se înmulțesc dosarele cu fraude în proiecte legate de mediu, iar documentul conține un exemplu din România, unde au fost aprobate alocări pentru cinci proiecte de investiții în producție de acvacultură pe terenuri care nu au fost niciodată acoperite de apă.

Dosar în care DNA a decis achitarea, iar OLAF recomandă recuperarea a 102 milioane de euro

Printre exemplele de anchete complexe figurează și o anchetă finalizată de OLAF cu recomandarea recuperării sumei de 102 milioane de euro.

Cazul a vizat destructurarea unei rețele specializate în fraudare și spălare de bani prin proiecte privind alimentarea cu apă și infrastructura de canalizare pentru ape uzate menajere.

Beneficiarul, o autoritate locală, a atribuit două contracte unei asocieri între o companie românească și o firmă de construcții germană. Firma românească a fost liderul proiectului, controlând 70% din afacere și primit banii europeni.


OLAF a descoperit că, în realitatea, compania germană nu știa nimic despre acest contract, iar numele și reputația sa au fost folosite pentru obținerea unor aparențe care să justifice atrobuirea contractului.

După ce a convins beneficiarul că este capabilă să deruleze proiectul și a primit o mare parte din sumă, compania a abandonat pur și simplu lucrările, ceea ce a dus la anularea ambelor contracte și la întârzierea proiectului, arată raportul OLAF.

Documentul nu menționează numele companiei românești, însă G4Media spune că este vorba despre 3T Construct din Piatra Neamţ, iar proiectul se erferă la lucrări de canalizare și epurare a apelor uzate din județul Satu Mare.

Societatea a fost deţinută între 2010 şi 2014 de directorul Tel Drum, Petre Pitiş, şi a fost ulterior preluată de Nicoleta Pene, directorul comercial al Tel Drum. Firma a intrat în insolvenţă în 2014 şi acum este în faliment.

DNA a clasat însă dosarul de fraudă cu fonduri europene pe 22 iunie 2020, pe motiv că fapta nu există sau nu este prevăzută de legea penală.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: