luni

20 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 martie, 2023

Președintele chinez Xi Jinping se va afla la Moscova, între 20 și 23 martie, au confirmat vineri, simultan, Kremlinul și Ministerul de Externe de la Beijing. Este prima vizită a liderului chinez în Rusia, după declanșarea războiului din Ucraina și ea are loc pe fondul îngrijorărilor exprimate de Occident referitor la posibilitatea unor livrări de armament pe care Moscova le solicită Chinei.

Cu ocazia vizitei vor fi semnate mai multe documente, precizează comunicatul Kremlinului.

Invazia în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia este de așteptat să domine discuțiile, scrie AP. China a încercat să se proiecteze ca neutră în conflict, chiar dacă în 2022 Beijingul a declarat că are o prietenie „fără limite” cu Rusia și a refuzat să condamne invazia Moscovei.


Beijingul și Kremlinul au încheiat un parteneriat „fără limite”, în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. De atunci, cele două părţi au continuat să-şi reafirme legăturile puternice.

China a fost acuzată de SUA că oferă „sprijin” neletal Rusiei – și, conform datelor vamale exclusive obținute de POLITICO, companiile chineze au expediat peste 1.000 de puști de asalt, părți de drone și armuri de corp către entități rusești între iunie și decembrie. a anului trecut.

Mai multe surse indicau pe surse de mai mult timp că Xi Jinping se pregăteşte să meargă la Vladimir Putin, dar vizita nu fusese confirmată oficial până acum. Conform unor surse, Xi Jinping ar urma să aibă și o discuție, telefonică, cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

(Citește și: „Întâlnirea Biden-Scholz: discreție a discuțiilor pe o agendă dominată de problema Rusia-China„)

China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, un efort întâmpinat cu scepticism în Occident, având în vedere sprijinul diplomatic al Chinei pentru Rusia.


La sfârșitul lunii trecute, Vladimir Putin l-a primit la Kremlin pe diplomatul chinez cu cel mai înalt rang, Wang Yi, care a făcut o vizită la Moscova şi a confirmat posibilitatea ca liderul chinez să vină personal în Rusia.

Xi Jinping s-a întâlnit personal cu Putin de 39 de ori de când a devenit preşedinte, cel mai recent fiind în septembrie, în cadrul unui summit în Asia Centrală.

Luni, la Beijing s-a încheiat sesiunea anuală a parlamentului chinez, Congresul Naţional al Poporului, care l-a confirmat în unanimitate pe Xi Jinping pentru un al treilea mandat prezidenţial, devenind liderul chinez care stă cel mai mult la putere de la Mao încoace.

****

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: