miercuri

8 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 iulie, 2019

Oferta câștigătoare a contractului de achiziţie este cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa, la un preț de 1,2 miliarde de lei, a confirmat oficial ministrul Apărării, Gabriel Leș, într-o conferință de presă.

Perioada de livrare a celor patru corvete multifuncționale este de șapte ani – în trei ani este prevăzut să fie livrată prima corvetă, urmând ca celelalte trei să fie livrate până la termenul de maxim de șapte ani, a mai spus oficialul.

Contractul are a cobiect achiziţionarea a patru corvete, precum şi modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor Regina Maria şi Regele Ferdinand.


Este un moment extrem de important pentru Forţele Navale Române, care de aproape 30 de ani nu au mai primit tehnică nouă, acesta fiind primul program de o asemenea anvergură și va aduce Marinei militare capabilități de ultimă generație, a declarat Gabriel Leș.

La licitație, Ministerul Apărării Naționale primise oferte din partea companiei olandeze Damen, a firmei italiene Fincantieri şi a Grupului Naval din Franţa.

Procedura de achiziție a fost suspendată în ianuarie, de către Ministerul Apărării, după ce Șantierul Naval Constanța (SNC) a acționat în instanță Guvernul și MApN, cerând anularea licitației.

Ulterior, Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar pentru „suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.


Ministrul Apărări l-a eliberat din funcţie, la începutul lunii iunie, pe Andrei Ignat, secretar de stat al Departamentului pentru Armamente, în urma unei analize care a arătat „necesitatea relansării şi reenergizării” managementului acestui department „responsabil de activitatea de înzestrare”.

Andrei Ignat era un apropiat al fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, și a fost implicat în blocarea licitației pentru corvete.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: