miercuri

24 aprilie, 2024

20 mai, 2016

benoit coeureBanca Centrală Europeană nu are niciun plan de a reduce și mai mult dobânda la depozite, situată acum la minus 0,40%, în pofida inflației 0 din zona euro, a declarat Benoit Coeure (foto), membru în Consiliul guvernatorilor BCE.

„În principiu, există posibilitate de a reduce în continuare dobânda la depozite, dar în momentul de față nu există un plan în acest sens”, a declarat Benoit Coeure, într-un interviu acordat cotidianului japonez The Yomiuri Shimbun.

Dobânda la depozite aplicată băncilor care stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore se situează în prezent la -0,40%


Ratele negative ale BCE au fost criticate de bancheri și investitori, dar și de politicieni, în special de către cei germani, care au acuzat că acestea au dus la o reducere a profiturilor și au afectat negativ piețele financiare.

Presiunea pusă de politicienii germani pe BCE

O serie de politicieni germani au criticat BCE în ultima vreme, afirmând că dobânzile mici afectează economiile și pensiile germanilor.

Președintele Bundesbank, Jens Weidmann, membru al Consiliului Guverntorilor BCE, a declarat presei germane că recentele atacuri la adresa instituției ar putea fi rezultatul faptului că o serie de măsuri adoptate de BCE au estompat granița dintre politicile fiscale și cele monetare.

”Vehemența dezbaterilor poate fi o consecință a acțiunilor în urma cărora anumite riscuri legate de răspunderea guvernamentală au fost redistribuite cu ajutorul bilanțurilor băncilor centrale”, a declarat marți Jens Weidmann pentru Die Welt, care a precizat că astfel BCE devine vulnerabilă la atacuri.


Politica dobânzilor joase impuse de instituția condusă de Mario Draghi a făcut și obiectul criticilor ministrului de Finanțe Wolfgang Schaeuble, care a atribuit acesteia o parte din vina  ascensiunii partidului de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Ministrul Schaeuble a afirmat că băncile centrale ar trebui să găsească individual soluții pentru creșterea graduală a ratelor dobânzii, care se află acum la un minim istoric.

Președintele Bundesbank a mai avertizat că BCE trebuie să fie în viitor foarte atentă.”Cred în continuare că achiziția de bonduri guvernamentale din Zona Euro este problematică din cauză că astfel băncile centrale devin cei mai importanți creditori ai statelor lor”, spune Jens Weidmann.

El afirmă că dobânzile mici au fost un obstacol în calea băncilor în realizarea profiturilor, chiar dacă scopul politicii monetare nu este acela de a asigura profituri adecvate pentru bănci, însă a avertizat că aceste profituri mici ar putea genera riscuri de stabilitate financiară care să afecteze inclusiv eficiența politicilor monetare și stabilitatea prețurilor. ”Acesta este motivul pentru care nu putem ignora problema”, spune Weidmann.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: