duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 octombrie, 2019

Senatorii republicani din Camera Reprezentanților au anunțat că intenționează să propună o legislație care să prevadă sancțiuni pentru Ankara, din cauza ofensivei militare în Siria, relatează BBC News.

Liz Cheney (R), membră a Congresului, a precizat că Turcia trebuie să suporte ”consecințe serioase” pentru atacarea ”aliaților kurzi” din regiune: „Dacă Turcia vrea să fie tratată ca un aliat (este membră NATO- n.red), trebuie să se comporte ca atare. Trebuie să fie pedepsită pentru atacurile asupra aliaților noștri kurzi”, a spus ea.

Acțiunea militară în nordul Siriei a fost declanșată miercuri. Ankara susține că scopul este crearea unei ”zone de securitate” de-a lungul a 480 de km de graniță cu Siria și de aproximativ 30 de km în interiorul acestei țări devastate de război. În această fâșie ar urma să fie transferată măcar o parte din cei 3,6 milioane de refugiați adăpostiți de Turcia. Teama este că operațiunea este un pretext folosit împotriva kurzilor din aceste zone.


Ministrul truc al Apărării a precizat vineri că operațiunilor din timpul nopții s-au soldat cu moartea a 49 de militanți, bilanțul atingând astfel 277 de morți în rândul kurzilor, de la declanșarea operațiunii.

Conform autorităţilor locale turce, şapte civili, au fost uciși şi aproximativ 70 au fost răniţi, în provinciile turce Sanliurfa şi Mardin, la frontiera cu Siria.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), cel puţin 29 de combatanţi din cadrul forţelor kurde şi 10 civili au fost ucişi în loviturile aeriene şi tirurile de artilerie ale armatei turce începând de miercuri.

Turcia a anunțat operațiunea imediat după ce președintele SUA Donald Trump a declarat că urmează retragerea trupelor americane din regiune, ceea ce a stârnit nemulțumirea inclusiv în rândul republicanilor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Liderul de la Casa Albă a fost acuzat că trădează vechii aliați ai Washingtonului, ceea ce l-a determinat pe Trump să revină asupra afirmațiilor inițiale și să spună că va supraveghea modul în care acționează Turcia și va interveni în cazul în care situația o cere.

El a sugerat că ar putea surveni sancțiuni împotriva Turciei dacă vor exista dovezi că operațiunea este una de curățare etnică sau că sunt vizați civili.

Forețele democrate siriene conduse de miliția kurdă (SDF) au fost aliate cu SUA în lupta împotriva Organizației Statului Islamic încă din 2014. Împreună au reușit să caputereze mii de prizonieri ai ISIS, aceștia fiind închiși alături de zeci de mii de rude.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: