21 septembrie, 2021

Este prea devreme pentru ca guvernele şi băncile centrale să retragă sprijinul excepţional oferit economiilor în pofida creşterii inflaţiei, a apreciat marţi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), cu ocazia publicării noilor sale prognoze privind revenirea economiei mondiale, informează Reuters, potrivit Agerpres.

După o contracţie de 3,4% anul trecut, în cea mai dificilă perioadă a crizei COVID-19, economia mondială ar urma să crească cu 5,7% în acest an, a anunţat marţi OECD, care şi-a revizuit estimările cu 0,1 puncte procentuale comparativ cu prognozele din luna mai. Pentru anul viitor, OECD mizează pe un avans al economiei mondiale de 4,5%, cu 0,1 puncte mai robust decât anticipa anterior.

„Revenirea economiei mondiale rămâne puternică, graţie sprijinului oferit de guverne şi băncile centrale precum şi de progresele cu vaccinarea. Însă deşi Produsul Intern Brut mondial a ajuns acum la nivelul la care era înaintea pandemiei, revenirea rămâne inegală în condiţiile în care ţările care ies din criză se confruntă cu provocări diferite…. Mari diferenţe în ratele de vaccinare se adaugă revenirii inegale. Apariţia unor noi focare ale virusului obligă unele ţări să restricţioneze activităţile, provocând blocaje şi presiuni asupra lanţurilor de aprovizionare”, susţine OECD.


În paralel, alimentată de revenirea cererii pentru bunuri şi problemele înregistrate de-a lungul lanţurilor de aprovizionare, media inflaţiei ar urma să atingă un vârf de 4,5% la finele acestui an în principalele economii ale lumii, pentru a se calma la 3,5% la finele lui 2022.

Pentru moment, majoritatea guvernatorilor băncilor centrale şi decidenţilor au considerat că actuala creştere a preţurilor este mai degrabă o reacţie temporară la revenirea economică decât preludiul la o perioadă prelungită de inflaţie ridicată, chiar dacă această dezbatere nu s-a încheiat.

În acest context, OECD a sfătuit băncile centrale să menţină o politică monetară relaxată dar în acelaşi timp să ofere o orientare clară cu privire la nivelul inflaţiei pe care îl pot tolera. De asemenea, OECD a îndemnat guvernele să rămână flexibile cu privire la sprjinul financiar oferit pentru revenirea economiei şi să evite retragerea acestui sprijin atât timp cât perspectiva pe termen scurt rămâne neclară.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: