26 ianuarie, 2022

AmCham salută succesul României de a fi inclusă în grupul celor șase țări cu care Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economic (OCDE) deschide discuțiile de aderare.

”Este important ca instituțiile implicate și reprezentanții României să depună în continuare toate eforturile necesare pentru ca România să beneficieze cât mai curând de oportunitățile aderării la OCDE”, transmite miercuri AmCham.

Un comunicat al organizației transmite:

Considerăm că este un pas important în direcția alinierii României cu standardele internaționale de bună guvernare și dezvoltare economică sustenabilă, reprezentând încă o ancoră pentru demararea și implementarea reformelor atât de necesare și mult așteptate de întreaga societate. 

Pentru a transforma aderarea la OCDE într-un avantaj competitiv, similar cu apartenența la Uniunea Europeană, este necesar ca acesta să fie o prioritate a agendei guvernamentale, dat fiind că momentul aderării depinde majoritar de ritmul și capacitatea fiecărei țări de a îndeplini reformele și criteriile specifice.  


Doar cu determinare și coerență, România va putea accesa beneficiile ce decurg din acest statut, precum avansarea în clasamentul destinațiilor de investiții, condiții de finanțare mai bune, posibilitatea de a participa la conturarea politicilor fiscale și economice cu impact global.  

Aderarea României la OCDE trebuie să fie următorul obiectiv de țară care să alinieze în jurul său o cooperare transpartinică în mediul decizional și să coaguleze un dialog public privat articulat, aplicat și constructiv.

În continuarea promovării constante a acestui obiectiv strategic între prioritățile AmCham pentru România, suntem pregătiți și disponibili să sprijinim autoritățile în următoarele etape ale acestui demers complex și riguros de aliniere cu standardele, politicile și bunele practici OCDE, conform cu țintele stabilite pentru România.

Consiliul OECD a anunțat, marți, deschiderea negocierilor de aderare cu România, un obiectiv major de politică externă pentru atingerea căruia România și-a depus candidatura în 2004.


Organizația a precizat că nu există un termen limită pentru finalizarea negocierilor. Rezultatul acestora depinde de capacitatea fiecărei țări de a se adapta și de a aplica standardele impuse de OECD.

Alături de România, marți au mai fost invitate la negocieri Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: