vineri

26 aprilie, 2024

28 septembrie, 2015

AssadSuporterii lui Bashar al-Assad par să fi repurtat duminică seara o victorie: lideri Occidentali, printre care se numără premierul britanic David Cameron, care în trecut au sprijinit mişcările antiprezidenţiale din Siria, au acceptat să treacă în plan secund discuţiile legate de situaţia actualului preşedinte sirian.

Potrivit publicaţiei britanice The Telegraph, premierul britanic David Cameron a declarat presei, la New York, că preşedintele Assad nu are niciun viitor „pe termen lung”, sugerând însă că acesta ar putea rămâne în fruntea statului sirian pentru „o perioadă de tranziţie”.

Potrivit publicaţiei britanice, Germania şi SUA au discutat la rândul lor varianta menţinerii lui Bashar al-Assad în funcţie ca parte a planului de a pune capăt războiului civil din Siria şi de distrugere a Statului Islamic.


Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, a pledat duminică pentru un guvern de tranziție în Siria și s-a oferit să fie  mediator între partizanii și opozanții unui dialog cu președintele sirian, Bashar Al-Assad.

În plan militar, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat duminică faptul că Alianţa este gata să discute cu Rusia problema siriană.

Rusia a trimis în ultima lună în Siria trupe şi mari cantităţi de echipamente militare, înclinând balanţa în teren în favoarea armatei naţionale siriene, care a pierdut controlul asupra unor regiuni întregi în favoarea militanţilor ISIS. În Siria au fost trimise şi trupe iraniene care luptă de partea preşedintelui Assad.

Jens Stoltenberg a afirmat că, în condiţiile actuale, operaţiunile militare trebuie coordonate cu Rusia pentru a evita „incidentele sau accidentele”.


„Cred că astăzi toată lumea a acceptat că preşedintele Assad trebuie să rămână în funcţie şi că trebuie să ne concentăm pe lupta antiteroristă”, a declarat într-un interviu acordat duminică CNN preşedintele iranian Hassan Rouhani.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a vorbit într-un interviu separat despre eşecul programului SUA de a antrena persoane care se opun preşedintelui Assad care să lupte şi împotriva ISIS pe teritoriul sirian. „Se pare că, din câteva mii de oameni doar câteva zeci au fost antrenaţi corespunzător, dar majoritatea au dezertat apoi şi s-au alăturat ISIS, cu tot cu armamentul furnozat de americani”, a spus Vladimir Putin.

Eşecul acestui program a fost recunoscut inclusiv de responsabili militari în cadrul unei audieri desfăşurate săptămâna trecută în Senatul american.

Dezertările de care vorbea Vladimir Putin sunt reale, dar nu s-au produs în favoarea ISIS, ci a Jabhat al-Nusra, o ramură a al- Qaeda care este parte a unei coaliţii care luptă împotriva ISIS, dar şi a preşedintelui Assad.

Premierul britanic David Cameron afirmă că prezenţa militară a Rusiei în Siria nu va afecta planurile de atac aerian desfăşurat împotriva ISIS. „Assad nu poate avea un viitor în Siria. A ordonat omorârea propriilor oameni, a ajutat la creearea acestui conflict, a ajutat la creearea crizei migraţiei. Assad nu reprezintă viitorul Siriei, poziţia noastră nu s-a schimbat”, afirmă David Cameron.

Problema siriană a făcut obiect al unei întâlniri a Secretarului de Stat John Kerry cu ministrul de Externe rus Sergei Lavrov, desfăşurate cu o zi înaintea întâlnirii Obama-Putin.

Între timp, Franţa a executat primele misiuni aeriene înpotriva ISIS, preşedintele Francois Hollande anunţând „distrugerea completă” a unei tabere de antrenament a ISIS situată la est de oraşul Deir Ezzour.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: