Liderii grupurilor de afaceri din Marea Britanie cer Guvernului de la Londra organizarea unui referendum pe tema condiţiilor de ieşire a ţării din Uniunea Europeană, lansând un avertisment asupra efectelor „devastatoare” pe care le poate genera Brexitul, transmite Mediafax.
Scrisoarea a fost semnată, printre alţii, de John Nelson, fost preşedinte al filialei londoneze a Băncii Lloyds, de lordul Paul Myners, fost preşedinte al grupului Marks & Spencer, de Martha Lane Fox, fondatorul companiei Lastminute.com, şi de Richard Reed, cofondatorul Innocent Drinks.
„Comunitatea de afaceri a primit promisiunea că, în cazul în care se va decide ieşirea din UE, relaţiile comerciale în spaţiul comunitar vor continua să fie fără probleme şi vom avea stabilitate în privinţa viitoarelor relaţii. În pofida eforturilor premierului, propunerile discutate de guvern şi de Comisia Europeană sunt insuficiente şi nu se apropie de actualele relaţii. Starea de incertitudine din ultimii doi ani a generat deja reducerea investiţiilor, situaţie care face ţara noastră mai săracă. În acest context, ne confruntăm fie cu o ieşire în necunoştinţă de cauză din UE, fie cu un Brexit dur şi devastator. Dat fiind că aceste variante nu au figurat pe buletinul de vot din 2016, credem că este necesar ca acordul final să fie supus votului poporului”, afirmă oamenii de afaceri.
În octombrie, sute de mii de persoane au manifestat la Londra pentru a cere organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.
Guvernul Theresa May a exclus în repetate rânduri organizarea unui nou referendum.
Un purtător de cuvânt al Downing Street a reiterat acest mesaj duminică.
„Premierul a transmis clar, nu va exista un nou referendum. Am avut referendum, în iunie 2016”, a spus oficialul, citat de FT.