joi

1 august, 2024

26 iunie, 2021

Gura Iadukui din Yemen
Foto: Profimedia

O misterioasă gaură de 30 de metri diametru și de 100 până la 250 de metri adâncime a apărut deșertul din estul Yemenului și nu geologii, ci legendele locale o explică. Puțul Barhout, cunoscut și sub numele de „Fântâna iadului” sau „Gura iadului”, îi fascinează pe oamenii de știință, care încă nu au explicații clare pentru originea sa.

Puțul Barhout este la aproximativ 1.300 de kilometri est de capitala yemenită Sanaa, în apropiere de granița cu Omanul potrivit Digi24.

Folclorul local îl consideră o închisoare pentru demoni, dar păsările intră și ies totuși din adâncuri.

Geologii locali estimează vârsta Gurii iadului la milioane de ani


„Este foarte adâncă, nu am ajuns niciodată pe fundul ei, este prea puțin oxigen și nu există ventilație”, spune Salah Babhair, directorul general al autorității locale pentru studii geologice și resurse minerale.

Salah Babhair estimează că puțul are o vechime de „milioane și milioane” de ani. „Aceste locuri au nevoie de mai mult studiu, de cercetări și investigații”, spune el. Deocamdată, camerele video care au fost introduse înăuntru nu au putut aduce informații relevante, din lipsa luminii suficiente.

De teama unui blestem, mulți localnici evită să se apropie de această imensă gaură și ezită chiar și să vorbească despre ea, într-o țară greu încercată de tragedii. Din 2014, Yemenul este devastat de un război civil între guvern și rebelii houthi, care a aruncat populația în cel mai grav dezastru umanitar din lume, potrivit ONU.

Explicații posibile

Unii s-au întrebat dacă această gaură din Yemen nu este un tip de fenomen geologic asemănător craterelor apărute în Siberia în ultimul deceniu. Și acolo există o „poartă a iadului”. Oamenii de știință spun însă că în cazul Siberiei, este vorba despre topirea permafrostului și de gazele, în special metan, care ies la suprafață cauzând „explozii” ale solului.


Aceste găuri adânci care apar în sol pot fi cauzate și de o serie de activități umane – foraje, minerit, construcții.

Chris Fogwill, profesor la Universitatea Keele, crede că gaura din Yemen este mai degrabă cauzată de eroziunea calcarului sau de mișcărea sărurilor (saramurii) geologice. Marginile ei sugerează că nu este nouă, confirmă specialistul.

(Citiți și: „Raport ONU: 8.500 de copii folosiți ca soldați și 8.400 uciși sau mutilați, în conflictele armate din 2020”)

Alte teorii spun că ar putea fi vorba despre un „supervulcan” ce ar putea erupe la un moment dat.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: