joi

28 martie, 2024

17 martie, 2019

România figurează pe locul 12 din 28 în topul european al ponderilor energiei regenerabile utilizate pentru încălzire/răcire pe anul 2017, publicat de Eurostat.

Este o poziţionare rară pentru ţara noastră, confirmată însă şi de locul ocupat în contextul mai larg al utilizării energiei regenerabile.

Singura umbră în acest tablou o constituie o anumită stagnare înregistrată de acest domeniu ( strategic pentru dezvoltarea durabilă) în ultimii ani.


Cu o pondere de 26,6%, România se află la egalitate cu Grecia, imediat după Bulgaria (29,9%) şi la o distanţă semnificativă de media UE, situată la doar 19,5%. De remarcat faptul că locomotiva europeană Germania apare de-abia în ultimul sfert al clasamentului (13,4%) iar „lanterna roşie” este deţinută de Olanda (5,9%).

Trebuie subliniat că domeniul energiilor regenerabile a cunoscut o evoluţie rapidă pe parcursul ultimilor ani, media UE de 19,5% din 2017 fiind în 2004 de doar 10,4%, creşterile fiind înregistrate pe toate segmentele, de la sectorul industrial la servicii şi în gospodării. Energia termală captată de pompe de căldură a fost înregistrată ca atare pentru statele care au raportat această sursă.

Pentru referinţă, merită amintit că patru state membre ale Uniunii au ajuns la  pondere majoritară în încălzire/răcire a energiei regenerabile, toate fiind din nordul continentului şi două din fostul bloc estic: Suedia (69,1%), Finlanda (54,8%), Letonia (54,6%) şi Estonia (51,6%).


Dacă privim evoluţia în timp, însă, se poate observa o anumoită stagnare a ponderii pe parcursul ultimilor opt ani prezentaţi de Eurostat, deşi au fost înregistrate progrese pe segmentul de energie regenerabilă pentru electricitate (cu un uşor recul pe ultimii doi ani) şi de transport, unde, totuşi, ponderea a rămas în urma mediei europene.

Important este că am reuşit deja  să atingem obiectivul stabilit la nivel naţional, de 25% pentru anul 2020.

Reuşită pe care au mai bifat-o doar alte zece state membre, dintre care patru şi-au fixat ţinte mai puţin ambiţioase decât noi ( de altfel, UE a stabilit un nivel care ar trebui atins per total în 2020 de 20%).

În context, rămâne să ne menţinem pe acest trend crescător şi păstrăm avansul relativ pe care l-am luat în acest domeniu economic, esenţial pentru dezvoltarea viitoare a ţării.

Ceea ce ar prespune să nu ne mulţumim cu succesul de etapă, ci să ne ducem spre nivelul următor prin programe stabilite din timp cu resurse financiare adecvate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. E clar la dvs stirile pozitive nu prea merg.
    De ani de zile la regenerabile suntem in fata
    EUROFORES se tine la Bucuresti saptamana viitoare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. E clar la dvs stirile pozitive nu prea merg.
    De ani de zile la regenerabile suntem in fata
    EUROFORES se tine la Bucuresti saptamana viitoare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: