vineri

26 aprilie, 2024

31 octombrie, 2011

Preşedintele Traian Băsescu a trimis luni o nouă scrisoare preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, în care cere adoptarea urgentă a proiectelor de lege privind promovarea judecătprilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi privind asistenţa socială, cerute în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie, respectiv, în acordul cu FMI.

”Revin cu această scrisoare asupra unei rugăminţi adresate dumneavoastră în data de 20 octombrie 2011, de a acorda o atenţie deosebită în adoptarea de către Parlament, cât mai urgent posibil, a următoarelor proiecte de acte normative: Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Proiectul legii asistenţei sociale”, se arată în scrisoare.

  • Pe lângă cele două proiecte, Băsescu solicită şi  urgentarea adoptării altor acte normative, cerute în perspectiva raportului MCV din februarie 2012, printre care şi prevederi legate de confiscarea extinsă a bunurilor rezultate din infracţiuni, în cazul persoanelor condamnate:
  • Proiectul de Lege pentru punerea în aplicare a Codului penal şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii penale;
    Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2011 pentru reglementarea unor măsuri necesare intrării în vigoare a Legii nr. 287/2008 privind Codul Civil;
  • Proiectul de Lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea;
    Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (confiscarea extinsă);
    Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în vederea îmbunătăţirii activităţii de valorificare a bunurilor sechestrate sau după caz, intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului.

”Toate aceste proiecte, odată adoptate, ar îmbunătăţi cadrul legislativ în materia reformării sistemului judiciar din România şi s-ar înscrie în îndeplinirea de către România a condiţionalităţilor şi recomandărilor prevăzute în ultimul Raport de ţară privind progresele României în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei”, susţine Băsescu.

Coaliţia mai analizează o săptămână


De dimineaţă, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a dus la şedinţa liderilor coaliţiei de guvernare, condusă de premierul Boc la Palatul Victoria, pentru a le prezenta situaţia din justiţie, inclusiv problema proiectului de lege privind promovarea judecătorilor la ÎCCJ, respins de Senat.

Şefii politici ai coaliţiei l-au pus, însă, pe ministru să revină lunea viitoare cu un raport complet care să cuprindă şi legile de aplicare a codurilor juridice, după care vor decide dacă Guvernul îşi va angaja răspunderea pe actele normative.

”Ministrul Predoiu trebuie să vină lunea viitoare să prezinte toată problematica pe MCV. Totul e posibil, dar trebuie să vedem calea cea mai potrivită soluţie din punct de vedere politic şi care să corespundă şi termenului pentru februarie pentru noul raport MCV”, a declarat, pentru AGERPRES, Ovidiu Ganţ.

O altă variantă care este luată în considerare este şi emiterea de către guvern a unei ordonanţe de urgenţă care să conţină prevederile legii pentru promovarea judecătorilor la ÎCCJ, însă trebuie analizat dacă procedural este posibilă această variantă, au mai precizat sursele politice.


În privinţa Codului asistenţei sociale, cel mai probabil proiectul va fi lăsat să fie adoptat tacit de Senat, după care va fi introdus în procedură de urgenţă în dezbaterea Camerei Deputaţilor, unde Puterea dispune de o majoritate mai confortabilă.

„Vom trece probabil tacit asistenţa socială, vine la Cameră şi o votăm, deci nici vorbă de asumare a răspunderii pe acest proiect”, a precizat deputatul Ganţ.
Preşedintele Traian Băsescu s-a exprimat recent, într-o emisiune la TVR1, pentru ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe legea de promovare a judecătorilor la Curtea Supremă şi pe legea asistenţei sociale.
Proiectul de lege privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte a fost respins de Senat, în calitate de for decizional, dar puterea a cerut reluarea votului, din motive procedurale, însă liderii de grupuri parlamentare ale Opoziţiei au refuzat, astfel încât proiectul, în forma actuală, ar mai putea fi relansat în dezbaterea parlamentară doar în sesiunea viitoare, fapt ce incomodează Guvernul în perspectiva raportului MCV din februarie.
Proiectul legii asistenţe sociale este tergiversat la Senat, unde puterea dispune de o majoritate fragilă, însă termenul de adoptare tacită este la începutul lunii noiembrie.
Potrivit scrisorii de intenţie transmisă de guvern FMI-ului, Legea asistenţei sociale trebuia adoptată de Parlament până la finele lunii septembrie 2011, pentru a intra în vigoare din ianuarie 2012.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: