miercuri

22 mai, 2024

12 aprilie, 2024

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, a declarat vineri, citat de Agerpres, că o fabrică de pulberi va fi construită în România în cadrul unui proiect cu grupul german Rheinmetall. Din punct de vedere al tehnologiei, spune Ştefan Radu Oprea, va fi ”una dintre cele mai performante din lume”.

Din precizările făcute de ministru rezultă că nu există o înțelegere, ci că proiectul se negociază în prezent.

„Vom construi în România probabil una dintre cele mai performante fabrici de pulberi din lume, ca tehnologie, la ora actuală. Suntem într-un proiect cu compania germană Rheinmetall şi ROMARM. Am fost selectaţi de către Comisia Europeană pe programul ASAP, pe programul de producere a muniţiei şi pulberilor. Suntem într-un plin proces de a face contractul posibil”, a declarat ministrul.


Premierul Marcel Ciolacu a fost primul care a anunţat, în 17 martie, că România va avea o modernă fabrică de pulberi pentru muniţie, la care va fi partener şi Uniunea Europeană.

Parteneriate uitate cu SUA și Coreea de Sud

În 2023, ministrul Economiei de la acea dată, Florin Spătaru, dădea asigurări că ”s-au încheiat deja parteneriate de colaborare cu SUA și Coreea de Sud” pentru construirea în România a unei fabici de pulberi.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu acest proiect care, anul trecut, avea chiar și o alocare financiară de 800 milioane lei, de la Ministerul Economiei.

Construcția ”de la zero” a unei fabrici de pulberi în România a fost unul dintre obiectivele anunțate de Guvernul Ciucă.


La Fabrica de Pulberi din Făgăraș – singura din România – nu se mai produc pulberi destinate Armatei de la începutul anilor 2000.

Fostul director al fabricii, Nicolae Micu, explica de ce nu se mai pot produce pulberi în această fabrică: o instalație care producea nitroceluloză a fost dezafectată și vândută la fier vechi de Primăria Făgăraș în contul unei datorii de aproximativ opt miliarde de lei vechi, adică în jur de 200.000 euro.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: