După ce Liviu Pop, secretar de stat în Ministerul Educației responsabil cu învățământul preuniversitar, a anunțat, miercuri, că ”nu există contract colectiv de muncă la nivelul de sistem de învăţământ” din cauză că ”fostul guvern a pierdut contractul colectiv de muncă” semnat cu federațiile sindicale, liderii FSLI și ”Spiru Haret” au depus, vineri, o solicitare pentru demararea unei anchete în vederea identificării celor vinovați de dispariția contractului original.
Liviu Pop a făcut acest anunț pentru a justifica decalarea procedurii pentru aprobarea gradaţiilor de merit în învăţământul preuniversitar.
Mirabela Amarandei, fost purtător de cuvânt al precedentului ministru al Educației, Mircea Dumitru, a postat însă pe Facebook dovada că respectivul contract a fost semnat și, dacă acesta nu este de găsit la Direcția juridică a ministerului, atunci acesta ar trebui căutat la Ministerul Muncii.
”Alternative facts”, nou episod de România
Mirabela Amarandei a postat pe Facebook demonstrația că respectivul contract a fost semnat. Ea scrie, printre altele (sublinierile aparțin redacției):
Se induce ideea că ”fosta guvernare” a lăsat în aer contractul colectiv de muncă pe învățământ preuniversitar și, de aici, efectele. S-a vorbit ieri în conferința de presă de la Ministerul Educației că profesorii nu-și vor putea depune dosarele pentru gradația de merit deoarece, pe lângă inexistența bugetului de stat pe 2017, nu ar exista contractul colectiv de muncă pe preuniversitar. O mică bombă cu efect întârziat, cu alte cuvinte, care afectează zeci de mii de profesori din țară, potențiali candidați la gradația de merit.
1 cu 1 fac 2, tot așa cum adevărul este acela că ministrul Educației, Mircea Dumitru, a semnat contractul colectiv de muncă, la mijlocul lunii decembrie 2016, cu cei doi lideri de sindicat, Simion Hăncescu și Marius Nistor.
Documentul a fost semnat în urma discuțiilor strict tehnice purtate de direcțiile buget- finanțe, preuniversitar, resurse umane, juridic din minister, cu reprezentanții celor două sindicate. O ultimă întâlnire, cea de dialog social, a avut loc între Secretarul de Stat Laurențiu Vlad, cel care a coordonat comisia de negociere a contractului, și liderii celor două sindicate. (…)
Atașez scan-ul primei și ultimei pagini din contractul semnat, precum și una dintre anexe. Documentul are 30 de pagini și a fost scanat în 15 decembrie la Cabinet, după semnarea lui.
Acum întreb și eu: unde este acest document? Pentru că, după semnarea contractului de ministrul Mircea Dumitru, departamentul juridic l-a luat pentru a-i da număr de înregistrare (după cum vedeți, în varianta scan el nu este înregistrat). Acesta trebuia apoi să fie înregistrat la Ministerul Muncii, după care, publicat în Monitorul Oficial.
Acum, dacă documentul e la Muncă, mă gândesc că se poate vorbi cu doamna ministru să fie înregistrat la departamentul de specialitate, că doar ne interesează binele profesorilor, nu? Și acel contract colectiv a fost negociat pur tehnic, între departamentele ministerului și cele ale sindicatelor.
Iar dacă e undeva pe la Monitor, iară se poate vorbi pentru publicarea contractului colectiv, că doar la Monitorul Oficial se lucrează și noaptea, nu?
Later edit, după discuția purtată cu domnii Simion Hăncescu și Marius Nistor, președinții celor două sindicate din preuniversitar (17.02.2017): dumnealor au confirmat semnarea documentului, menționând că Direcția juridică și-a asumat înregistrarea celor 4 exemplare și trimiterea CCM la Ministerul Muncii. Dumnealor nu le-a parvenit niciun exemplar, așa cum ar fi trebuit.
Dovada afirmațiilor:
Inițiativa sindicatelor
La 2 zile după anunțul făcut de Liviu Pop, președinții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și a Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” au depus la cabinetul noului ministru al Educației solicitarea pentru demararea unei anchete interne ”în vederea identificării persoanei/persoanelor responsabile de dispariția celor 4 exemplare originale ale Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învățământ Preuniversitar, semnat în decembrie 2016”.
”Bomba” lansată de Liviu Pop
„Avem o problemă pe care am discutat-o chiar de dimineaţă cu domnul ministru legată de legea bugetului de stat. Cu cât întârzie legea bugetului de stat… Noi trebuia din 13 februarie să începem procedura pentru aprobarea gradaţiilor merit în învăţământul preuniversitar. Aşa cum bine ştiţi, toţi profesorii merituoşi o dată pe an pot să îşi depună dosarul pentru gradaţia de merit. Câteva mii de persoane, aproape zece mii de persoane anual îşi depun aceste dosare. Anul acesta nu pot să îşi depună aceste dosare pentru că nu există contract colectiv de muncă la nivelul de sistem de învăţământ. Fostul guvern a pierdut acest contract colectiv de muncă prin noiembrie-decembrie, neavând contract colectiv de muncă, în comisii paritare nu se pot face criteriile pentru fiecare disciplină, iar noi nu putem negocia contractul colectiv de muncă până după publicarea în Monitorul Oficial a legii bugetului de stat„, a susţinut miercuri Liviu Pop, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, depunerea dosarelor pentru obţinerea gradaţiei de merit se va decala și în funcţie de publicarea legii bugetului în Monitorul Oficial.
„Se va decala programul de depunere a acestor gradaţii de merit cu 30-45 de zile. Urmează să avem o dezbatere cu colegii din sindicat. De aceea, pentru toţi colegii noştri din învăţământ care se aşteptau ca începând cu data de 13 februarie să depună dosare, să vadă criteriile, grilele pentru gradaţia de merit este o veste tristă, stăm după legea bugetului de stat să fie publicată în Monitorul Oficial”, a explicat secretarul de stat.
Gradaţia de merit înseamnă un plus de 789 lei la salariul de bază, care a crescut anul acesta cu 15 procente o dată cu creşterea costului per elev. Teoretic, înscrierea profesorilor ar fi trebuit să înceapă de pe 13 februarie.