miercuri

1 mai, 2024

27 octombrie, 2019

Potrivit atr.43, alineatele 2 și 3 din legea 411/2004, amendate prin OUG 112/2007, contribuțiile ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul salarial brut încă din 2016, după o creștere treptată cu o jumătate de punct procentual plecată de la 2% inițial în fiecare an al programului de instituire a pilonului II.

O majorare de jumătate de punct a fost amânată pe parcurs și o creștere „glumeață” de doar 0,1 puncte procentuale a fost aplicată pentru 2016 și uitată la fel în 2017, astfel încât s-a ajuns la procentajul de doar 5,1%. După care, trecerea contribuțiilor la angajat a „ras” o jumătate de procent din noul brut, deoarece 3,75% pe care îl mai aplicăm și în prezent ar fi trebuit să fie 4,25% (nu mai reluăm calculul matematic).


Desigur, fostul obiectiv de 6% din brut contribuție la viitoarele pensii obligatorii administrate privat trebuie ajustat cu creșterea brutului față de momentul în care a fost gândit programul de creștere treptată a contribuțiilor individuale. Însă, chiar și așa, rezultă că legea ar impune un nivel de 5% din venitul salarial în loc de 3,75% cum se practică în prezent.

În traducere, pentru a putea plăti pensii majorate pensionarilor de azi au fost diminuate fondurile din care ar urma să fie plătiți pensionarii de mâine. Care pensionari de mâine nu sunt alții decât salariații de azi care susțin plata pensiilor la pilonul I. Simplificat, s-ar impune o creștere cu o treime a procentajului pentru pilonul II.

Precum și o lămurire în privința faptului că peste 7 milioane de români au fost DEJA privați de un sfert din contribuția la pensia personală. Mai mult, nu s-au pierdut doar sumele în cauză, care pot fi calculate pentru fiecare persoană în parte, dar și creșterile care ar fi fost realizate între timp prin investirea banilor de către fondurile de administrare.

Chiar dacă presiunile asupra bugetului sunt uriașe, ar trebui să ne hotărâm. Ori avem bani pentru pensionari, ori nu avem. Nu merge să avem acum pentru unii și, simultan, să-i penalizăm în viitor pe alții. Adică, pe de o parte să creștem cu 40% pensiile celor aflați în plată acum și, pe de alta, să continuăm cu diminuarea pensiilor de prin 2030 încolo pentru milioane de români.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: