joi

25 aprilie, 2024

7 iunie, 2023

Franța nu este deloc entuziasmată de propunerea NATO de a deschide un birou de legătură în Japonia, a declarat miercuri un oficial, la câteva zile după ce președintele Emmanuel Macron spunea că această mișcare ar fi o „mare greșeală”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat de înțeles recent că organizația ar deschide un birou la Tokyo – primul său în Asia – ca răspuns la provocarea tot mai mare pe care o reprezintă China și Rusia.

Cooperare militară Rusia – China bazată pe un sentiment de amenințare din partea SUA

Cooperarea militară în creștere dintre Beijing și Moscova în Asia-Pacific a fost confirmată marți, când armatele ruse și chineze au efectuat patrule comune peste Marea Japoniei și Marea Chinei de Est, determinând Coreea de Sud și Japonia să ridice avioane de luptă ca răspuns.


Patrulele comune ruso-chineze, care au început în 2019 – înainte de declanșarea actualei invazii din Ucraina și înainte ca Beijing și Moscova să își declare parteneriatul „fără limite” – sunt construite parțial pe un sentiment reciproc de amenințare din partea SUA și a altor alianțe militare.

În ciuda solicitărilor ca NATO să colaboreze mai strâns cu aliații din Asia de Nord-Est, Franța pare să nu sprijine inițiative care alimentează tensiunile dintre alianță și China.

Franța spune că NATO poate strânge informații de la ambasade

„NATO apără Atlanticul de Nord, iar atât articolul V, cât și articolul VI (din statutul Alianței- n. red.) limitează în mod clar domeniul de aplicare la Atlanticul de Nord”, a declarat marți un oficial francez. „Nu există un birou de legătură NATO în nicio țară din regiune. Dacă NATO are nevoie de informații din regiune, poate folosi ambasadele desemnate ca punct de contact”, a adăugat oficialul.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, a refuzat să comenteze observațiile lui Emmanuel Macron, spunând doar că „diverse variante” sunt în curs de analiză în cadrul NATO.


Deschiderea unui birou în Japonia ar necesita aprobarea unanimă a Consiliului Atlanticului de Nord, unde Franța și-ar putea folosi dreptul de veto pentru a distruge planul, potrivit agenției de presă Kyodo.

Reacție furioasă a Beijing

Beijing a reacționat nervos la ideea înființării unui birou de legătură în Japonia, anunțată pentru prima dată luna trecută.

„Asia se află dincolo de sfera geografică a Atlanticului de Nord. Cu toate acestea, am văzut NATO dorind să meargă spre est în această regiune, amestecându-se în afacerile regionale și împingând la confruntare între blocuri”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe. El a spus că Japonia ar trebui să facă „alegerea corectă” și să se abțină de la a face orice „subminează încrederea reciprocă între țări și pacea și stabilitatea în regiune”.

NATO, concepută inițial ca o organizație transatlantică de securitate împotriva blocului comunist din epoca sovietică, încearcă să-și definească rolul în fața unei Chine agresive, sprijinind în același timp Ucraina împotriva invaziei ruse.

Viziunea lui Stoltenberg contrazisă de Macron

Jens Stoltenberg a spus săptămâna trecută că „ceea ce se întâmplă în Asia contează pentru Europa și ceea ce se întâmplă în Europa contează pentru Asia și, prin urmare, este și mai important ca aliații NATO să își consolideze parteneriatul cu partenerii noștri din Indo Pacific”. Fără a spune unde anume, el a menționat că există o „cerere” de a avea un birou de legătură NATO „și analizăm posibilitatea înființării acestui birou”.

Financial Times a scris că Emmanuel Macron a obiectat personal la idee. La o conferință organizată săptămâna trecută, el a avertizat că extinderea geografiei NATO ar fi o „mare greșeală”.

Oficialii francezi sunt, de asemenea, nemulțumiți de faptul că problema a apărut în presă înainte să se încheie consultările între membrii NATO.

La începutul acestui an, Emmanuel Macron a făcut o vizită de stat în China, sugerând ulterior în mod controversat că Europa ar trebui să păstreze ”distanță” față de tensiunile China-SUA din Taiwan.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Macron dixit – de ce sa nu facem si cu China (si eventual si cu altii) aceeasi prostie pe care am facut-o cu Rusia?!?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Macron dixit – de ce sa nu facem si cu China (si eventual si cu altii) aceeasi prostie pe care am facut-o cu Rusia?!?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: