duminică

5 mai, 2024

20 martie, 2024

Compania TerraPower, fondat de miliardarul Bill Gates, intenționează să fie prima care va construi o nouă generație de centrale nucleare dotate cu Reactoare Nucleare Modulare Mici (SMR) în Statele Unite. Aceste reactoare au în general o putere mai mică de 300 MW, ceea ce înseamnă o treime din puterea reactoarelor obișnuite, relatează Financial Times.

Astfel, TerraPower, intră oficial în cursa cu concurența locală dar și cu China și Rusia de a dezvolta aceste reactoare nucleare cu costuri reduse, potrivit unui articol Financial Times, publicat săptămâna aceasta.

Chris Levesque, CEO-ul companiei Terra Power a declarat că așteaptă în această lună să primească aprobarea din partea organismului de reglementare din SUA pentru proiectul reactorului lor inovator răcit cu sodiu lichid. Avantajul este că reactoarele pe bază de sodiu costă jumătate comparativ cu prețul reactoarelor tradiționale răcite cu apă.


TerraPower a încheiat de asemenea un contract de 1 miliard de dolari, în parteneriat cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a studia instalarea reactoarelor Natrium în Emiratele Arabe Unite pentru producerea de electricitate și hidrogen.

Beneficiind de un ajutor de 2 miliarde dolari de la guvernul SUA, compania continuă proiectul pentru construcția primei centrale modulare în Kemmerer, Wyoming. TerraPower își propune să pună în funcțiune reactoarele cu sodiu până în 2030, conform FT.

Levesque a declarat pentru FT: „Când folosești sodiu lichid ca agent de răcire în loc de apă, se schimbă regulile jocului. Centralele Natrium vor costa jumătate din prețul centralelor cu reactoare cu apă ușoară … și avansăm agresiv cu proiectul nostru.”

FT menționează că firmele americane se străduiesc să-și egaleze omologii din Rusia și China, care au în funcțiune deja două centrale nucleare cu reactoare modulare mici (SMR). Printre acestea se numără o centrală nucleară plutitoare în Pevek, Rusia și o alta în Shidao Bay, China.


În același timp, sectorul nuclear din SUA este frânat de ratele dobânzilor ridicate, cheltuielile în creștere și deficitul de uraniu îmbogățit necesar pentru funcționarea noilor reactoare.

FT notează că în noiembrie, creșterea costurilor a determinat NuScale, o companie din Oregon, să renunțe la planurile pentru construcția primei centrale SMR din SUA , după ce companiile de utilități care finanțau proiectul au refuzat să continue la o creștere a prețului cu 50%. NuScale împreună cu Nuclearelectrica vor să construiască o centrală SMR la Doicești, pe locul fostei termocentrale.

TerraPower nu a spus încă la ce preț anticipează că va vinde energia generată de reactorul său cu sodiu. Reactorul Kemmerer, deocamdată experimental, va trebui pus să funcționeze în regim comercial. În octombrie 2022, TerraPower și PacifiCorp, parte din Berkshire Hathaway, fond de investiții al lui Warren Buffett, au anunțat planuri de a explora construirea a încă cinci reactoare Natrium până în 2035.

„Reactoarele răcite cu sodiu funcționează la presiuni mai scăzute, ceea ce necesită mai puține sisteme de siguranță. Acest lucru reduce problemele care ar putea merge prost cu centrala și reduce costurile, deoarece pot fi construite cu materiale mai ieftine, menținând în același timp siguranța”, a concluzionat Adam Stein, director de cercetare în energie nucleară la The Breakthrough Institute.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: