Analiză

O problemă-cheie pentru dezvoltarea României: unde au ajuns decalajele în profil teritorial

Decalajele în materie de PIB/locuitor între regiunile României se vor reduce până în anul 2023 dar, în majoritatea cazurilor, pe baza amplificării declajelor între județele… Mai mult

08.01.2020

La obiect

România are nevoie de ajutor de la Bruxelles pentru salvarea sistemului energetic naţional, respectiv a Complexului Energetic Oltenia

Sistemul energetic național (SEN) nu va mai putea asigura nici măcar prin importuri energia necesară României, dacă nu vor fi înlocuite capacităţile de producţie a… Mai mult

07.01.2020

Analiză

5 date economice pentru anii care vin – Prognoza oficială vs. cea a FMI

Față în față: datele din prognoza FMI privind România și cele ale Comisiei Nationale pentru Strategie și Prognoză pe care lucrează, îndeobște guvernele noastre. Pentru… Mai mult

07.01.2020

La obiect

O mică temă pentru Finanțe și ANAF: Circa 25% de companii nu și-au depus bilanțurile în 2018, de peste două ori mai multe decât în 2014

Peste 200.000 de companii nu și-au depus bilanțurile în 2018, de peste două ori mai multe decât la nivelul anului 2014, reiese din datele comunicate… Mai mult

06.01.2020

Cronicile

O bucata de Lună dispărută din România la Revoluție – căutată de ”Vânătorul de roci lunare”

de Razvan Diaconu , 20.7.2019

Un fost agent special al NASA, supranumit „Vânătorul de roci lunare”, încearcă să recupereze zecile de fragmente de roci selenare a căror urmă a fost pierdută după ce au fost aduse pe Pământ de astronauţii care au participat la misiunile din programul Apollo.

Unul dintre cele două eşantioane de roci lunare oferite României de guvernul american în anii 1970 a dispărut, de asemenea, după Revoluţia din 1989, relatează AFP, citat de Agerpres.

După „pasul uriaş” făcut de Neil Armstrong pe Lună în urmă cu 50 de ani, preşedintele american Richard Nixon a oferit în semn de prietenie universală mai multe suveniruri de pe Lună fiecărei ţări de pe planeta noastră, în număr de 135 la acea vreme.

Zeci dintre aceste fragmente de roci lunare au dispărut de atunci în urma unor situaţii rocamboleşti, în care au fost implicaţi colonei corupţi, dictatori alungaţi de la putere şi alte personaje dubioase din ultima jumătate de secol.

Un om cu o misiune

Joseph Gutheinz Jr. (foto) şi-a trasat misiunea de a le recupera. El a fost supranumit „Vânătorul de roci lunare”.

„Rocile oferite Libiei? Dispărute. Cele oferite Afganistanului? Dispărute!”, a declarat el.

„Există oameni care «vânează» roci, eu «vânez» rocile din era Apollo”, a declarat pentru AFP acest fost agent special al NASA, din biroul său aflat în Houston, nu foarte departe de legendarul Centru Spaţial Johnson.

Astronauţii americani sunt singurii oameni care au păşit pe Lună, în cadrul a şase misiuni realizate între 1969 şi 1972. În total, ei au adus pe planeta noastră o cantitate de 382 de kilograme de eşantioane lunare.

Roci lunare aduse pe Pământ de prima şi de ultima misiune cu echipaj uman din programul Apollo (Apollo 11 şi Apollo 17) au fost donate fiecărei ţări de pe Glob şi fiecăruia dintre cele 50 de state americane. Acele fragmente aveau dimensiuni mici – între un bob de orez şi o bilă de rulment – acoperite de o sticlă transparentă şi fixate pe o plachetă din lemn, peste care au fost lipite copii miniaturale ale fiecărui drapel naţional, ce au fost transportate pe Lună şi readuse apoi pe Pământ de astronauţii americani.

Din cele 270 de fragmente oferite de americani celorlalte ţări ale lumii, câteva zeci sunt în prezent de negăsit. Ele au fost furate, vândute cu milioane de dolari unor colecţionari privaţi sau, pur şi simplu, pierdute sau distruse.

„Vreau ca aceste fragmente de istorie să fie înapoiate popoarelor lumii”, a insistat acest avocat american, care a părăsit NASA în 2000, dar care rămâne pasionat de căutarea rocilor selenare.

Încă un mister al Revoluției

Și una dintre rocile lunare oferite României a dispărut. „O voi găsi”, promite Joseph Gutheinz Jr.

„După ce cuplul Nicolae – Elena Ceauşescu a fost executat în ziua de Crăciun din 1989, moştenitorii acestui înfiorător dictator comunist au vândut-o unui capitalist. Ea se află undeva în lume. O voi găsi într-o bună zi”, a declarat anchetatorul american.

Cealălalt fragment de rocă lunară este expus la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti.

Operațiunea ”Eclipsa de Lună”

Totul a început atunci când lucra, pe timpul zilei, ca agent special împotriva corupţiei din cadrul prestatorilor NASA şi era student la drept, urmând cursuri de seral.

„După Apollo 11, mai mulţi escroci foloseau sistemul «door-to-door» («din uşă în uşă») pentru a vinde false fragmente de pe Lună. Acest lucru nu mi-a plăcut deloc”, a explicat Joseph Gutheinz Jr..

A lansat operaţiunea „Eclipsa de Lună” în anul 1998 pentru a îi aresta pe acei şarlatani. În colaborare cu un agent al Serviciului de Poştă din Statele Unite, a publicat un fals anunţ în cotidianul USA Today al cărui titlu era „Căutăm roci lunare”.

După câteva săptămâni, un bărbat numit Alan Rosen i-a contactat şi le-a propus o rocă lunară contra sumei de 5 milioane de dolari. Joseph Gutheinz Jr. a organizat schimbul, însă autorităţile federale americane au refuzat să achite acea sumă. În cele din urmă, miliardarul texan Ross Perot, fost candidat la funcţia de preşedinte al Statelor Unite, a furnizat fondurile necesare.

Tranzacţia a avut loc în sala de seifuri şi casete de valori din sediul unei bănci din Miami.

„Odată ce am intrat în posesia rocii lunare, ne-am dat seama că era aceea care provenea din misiunea Apollo 17 şi care fusese donată statului Honduras. Avusese loc o lovitură de stat militară în Honduras. Şi pentru a mulţumi unuia dintre coloneii lui, dictatorul i-a donat această rocă”, a explicat „Vânătorul de roci lunare”.

Alan Rosen cumpărase roca lunară de la acel colonel contra sumei de 50.000 de dolari. După mai mulţi ani de tergiversări judiciare, Honduras şi-a recuperat în cele din urmă comoara lunară.

Eşantioanele oferite statului Nicaragua au părăsit, de asemenea, ţara.

Se pare că mostra provenită din misiunea Apollo 17 a fost vândută în Orientul Mijlociu cu o sumă cuprinsă între 5 milioane şi 10 milioane de dolari, a dezvăluit Joseph Gutheinz Jr.

Iar fragmentul adus pe Pământ de misiunea Apollo 11 a sfârşit prin a ajunge în posesia unui magnat al cazinourilor din Las Vegas, Bob Stupak, care a cumpărat-o de la un misionar baptist. Acesta din urmă o cumpărase la rândul lui din Costa Rica.

Această rocă lunară a fost expusă pentru o perioadă în Moon Rock Cafe, o cafenea din cazinoul deţinut de Bob Stupak în Las Vegas. După moartea lui, avocatul magnatului i-a telefonat lui Joseph Gutheinz Jr. pentru a îl întreba ce ar trebui să facă cu acel fragment selenar.

„Donaţi roca specialiştilor de la NASA şi faceţi-i să vă promită că o vor preda statului Nicaragua”, i-a răspuns el. „Şi este exact ceea ce s-a întâmplat după aceea”, a adăugat fostul agent special de la NASA.

Anchetatorul american crede că una dintre rocile lunare oferite Spaniei se află în posesia familiei fostului dictator Franco.

„Se spune că unul dintre nepoţii lui Franco a încercat să vândă roca adusă de Apollo 11 în Elveţia, dar Interpol l-a împiedicat să facă acest lucru”, a explicat el.

Roca lunară adusă pe Pământ de Apollo 17 şi oferită apoi Spaniei este expusă la Museo Naval din Madrid.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.7.2019

Lăsați un comentariu


Europa

Kristalina Georgieva – FMI: Inegalitățile sociale pot duce la o criză globală la fel de „tulburătoare” ca aceea de acum 100 de ani

Adrian N Ionescu

Lumea riscă o criză cel puțin la fel de profundă, în deceniul următor, ca aceea declanșată în acum 100 de ani, cunoscută ca „Marea Depresie”.… Mai mult

Stiri

Ministrul Mediului nu riscă o nouă taxă auto, după eșecul celorlalte de până acum

Vladimir Ionescu

Guvernul nu va introduce în acest an o nouă taxă auto pe mașinile second-hand importate, pentru că au dat greș toate celelalte măsuri de acest… Mai mult

Stiri

Familia regală Emiratele Arabe Unite vrea să cumpere clubul de fotbal Dinamo

Vladimir Ionescu

Grupul de investiții Abu Dhabi Business Development, controlat de familia regală din Emiratele Arabe Unite, intenționează să cumpere Clubul de fotbal Dinamo București, potrivit unei… Mai mult

Europa

Ucraina: Preşedintele Zelenski a respins demisia premierului Honcearuk

Iulian Soare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins vineri seară demisia prezentată în cursul dimineţii de premierul Oleksi Honcearuk (foto, stânga), care a luat această decizie după… Mai mult

Europa

FMI: Acordul dintre SUA şi China reduce dar nu elimină incertitudinile globale

Iulian Soare

Semnarea acordului comercial “Faza 1” între Statele Unite şi China va reduce, dar nu va elimina, incertitudinile care au afectat creşterea economiei mondiale, a afirmat… Mai mult

Stiri

România a fost condamnată de CEDO pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare

Vladimir Ionescu

România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că a încălcat dreptul la liberă exprimare al unui protestatar. Acesta a fost… Mai mult

Europa

Dacia la al șaptelea record anual de vânzări în Europa. În creștere cu 5,1% în toată lumea

Adrian N Ionescu

Vânzările mondiale de autoturisme şi utilitare marca Dacia au crescut anul trecut cu 5,1% până la 736.570 unităţi,  și au înregistrat în 2019, pentru al… Mai mult