Chestiunea

Ups! Economia UE încetineşte, iar asta ne va afecta implacabil

Economia Uniunii Europene a consemnat în al doilea trimestru din 2019 cele mai slabe performanţe din ultimii cinci ani, cu o creştere trimestrială redusă (… Mai mult

06.08.2019

Analiză

Rectificare cu ce? România are cel mai mic raport venituri bugetare/PIB. Hiba majoră a deficitului de 3%

România a fost anul trecut ţara din UE cu cele mai mici venituri bugetare raportat la PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat (cu excepţia Irlandei,… Mai mult

05.08.2019

La obiect

Producția agricolă – creştere pe sectorul vegetal, scădere îngrijorătoare pe zootehnie

Valoarea producției agricole a crescut în 2018 cu 7,2% față de anul precedent, potrivit datelor comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal a trecut pragul de… Mai mult

05.08.2019

Analiză

Precizări și observații importante pe deficitul bugetar

Recentul comunicat al Eurostat referitor la soldul execuţiei bugetare pe primul trimestru din 2019 (-4,5% din PIB zice organismul de statistică al Uniunii, -0,5% din… Mai mult

05.08.2019

Cronicile

O bucata de Lună dispărută din România la Revoluție – căutată de ”Vânătorul de roci lunare”

de Razvan Diaconu , 20.7.2019

Un fost agent special al NASA, supranumit „Vânătorul de roci lunare”, încearcă să recupereze zecile de fragmente de roci selenare a căror urmă a fost pierdută după ce au fost aduse pe Pământ de astronauţii care au participat la misiunile din programul Apollo.

Unul dintre cele două eşantioane de roci lunare oferite României de guvernul american în anii 1970 a dispărut, de asemenea, după Revoluţia din 1989, relatează AFP, citat de Agerpres.

După „pasul uriaş” făcut de Neil Armstrong pe Lună în urmă cu 50 de ani, preşedintele american Richard Nixon a oferit în semn de prietenie universală mai multe suveniruri de pe Lună fiecărei ţări de pe planeta noastră, în număr de 135 la acea vreme.

Zeci dintre aceste fragmente de roci lunare au dispărut de atunci în urma unor situaţii rocamboleşti, în care au fost implicaţi colonei corupţi, dictatori alungaţi de la putere şi alte personaje dubioase din ultima jumătate de secol.

Un om cu o misiune

Joseph Gutheinz Jr. (foto) şi-a trasat misiunea de a le recupera. El a fost supranumit „Vânătorul de roci lunare”.

„Rocile oferite Libiei? Dispărute. Cele oferite Afganistanului? Dispărute!”, a declarat el.

„Există oameni care «vânează» roci, eu «vânez» rocile din era Apollo”, a declarat pentru AFP acest fost agent special al NASA, din biroul său aflat în Houston, nu foarte departe de legendarul Centru Spaţial Johnson.

Astronauţii americani sunt singurii oameni care au păşit pe Lună, în cadrul a şase misiuni realizate între 1969 şi 1972. În total, ei au adus pe planeta noastră o cantitate de 382 de kilograme de eşantioane lunare.

Roci lunare aduse pe Pământ de prima şi de ultima misiune cu echipaj uman din programul Apollo (Apollo 11 şi Apollo 17) au fost donate fiecărei ţări de pe Glob şi fiecăruia dintre cele 50 de state americane. Acele fragmente aveau dimensiuni mici – între un bob de orez şi o bilă de rulment – acoperite de o sticlă transparentă şi fixate pe o plachetă din lemn, peste care au fost lipite copii miniaturale ale fiecărui drapel naţional, ce au fost transportate pe Lună şi readuse apoi pe Pământ de astronauţii americani.

Din cele 270 de fragmente oferite de americani celorlalte ţări ale lumii, câteva zeci sunt în prezent de negăsit. Ele au fost furate, vândute cu milioane de dolari unor colecţionari privaţi sau, pur şi simplu, pierdute sau distruse.

„Vreau ca aceste fragmente de istorie să fie înapoiate popoarelor lumii”, a insistat acest avocat american, care a părăsit NASA în 2000, dar care rămâne pasionat de căutarea rocilor selenare.

Încă un mister al Revoluției

Și una dintre rocile lunare oferite României a dispărut. „O voi găsi”, promite Joseph Gutheinz Jr.

„După ce cuplul Nicolae – Elena Ceauşescu a fost executat în ziua de Crăciun din 1989, moştenitorii acestui înfiorător dictator comunist au vândut-o unui capitalist. Ea se află undeva în lume. O voi găsi într-o bună zi”, a declarat anchetatorul american.

Cealălalt fragment de rocă lunară este expus la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti.

Operațiunea ”Eclipsa de Lună”

Totul a început atunci când lucra, pe timpul zilei, ca agent special împotriva corupţiei din cadrul prestatorilor NASA şi era student la drept, urmând cursuri de seral.

„După Apollo 11, mai mulţi escroci foloseau sistemul «door-to-door» («din uşă în uşă») pentru a vinde false fragmente de pe Lună. Acest lucru nu mi-a plăcut deloc”, a explicat Joseph Gutheinz Jr..

A lansat operaţiunea „Eclipsa de Lună” în anul 1998 pentru a îi aresta pe acei şarlatani. În colaborare cu un agent al Serviciului de Poştă din Statele Unite, a publicat un fals anunţ în cotidianul USA Today al cărui titlu era „Căutăm roci lunare”.

După câteva săptămâni, un bărbat numit Alan Rosen i-a contactat şi le-a propus o rocă lunară contra sumei de 5 milioane de dolari. Joseph Gutheinz Jr. a organizat schimbul, însă autorităţile federale americane au refuzat să achite acea sumă. În cele din urmă, miliardarul texan Ross Perot, fost candidat la funcţia de preşedinte al Statelor Unite, a furnizat fondurile necesare.

Tranzacţia a avut loc în sala de seifuri şi casete de valori din sediul unei bănci din Miami.

„Odată ce am intrat în posesia rocii lunare, ne-am dat seama că era aceea care provenea din misiunea Apollo 17 şi care fusese donată statului Honduras. Avusese loc o lovitură de stat militară în Honduras. Şi pentru a mulţumi unuia dintre coloneii lui, dictatorul i-a donat această rocă”, a explicat „Vânătorul de roci lunare”.

Alan Rosen cumpărase roca lunară de la acel colonel contra sumei de 50.000 de dolari. După mai mulţi ani de tergiversări judiciare, Honduras şi-a recuperat în cele din urmă comoara lunară.

Eşantioanele oferite statului Nicaragua au părăsit, de asemenea, ţara.

Se pare că mostra provenită din misiunea Apollo 17 a fost vândută în Orientul Mijlociu cu o sumă cuprinsă între 5 milioane şi 10 milioane de dolari, a dezvăluit Joseph Gutheinz Jr.

Iar fragmentul adus pe Pământ de misiunea Apollo 11 a sfârşit prin a ajunge în posesia unui magnat al cazinourilor din Las Vegas, Bob Stupak, care a cumpărat-o de la un misionar baptist. Acesta din urmă o cumpărase la rândul lui din Costa Rica.

Această rocă lunară a fost expusă pentru o perioadă în Moon Rock Cafe, o cafenea din cazinoul deţinut de Bob Stupak în Las Vegas. După moartea lui, avocatul magnatului i-a telefonat lui Joseph Gutheinz Jr. pentru a îl întreba ce ar trebui să facă cu acel fragment selenar.

„Donaţi roca specialiştilor de la NASA şi faceţi-i să vă promită că o vor preda statului Nicaragua”, i-a răspuns el. „Şi este exact ceea ce s-a întâmplat după aceea”, a adăugat fostul agent special de la NASA.

Anchetatorul american crede că una dintre rocile lunare oferite Spaniei se află în posesia familiei fostului dictator Franco.

„Se spune că unul dintre nepoţii lui Franco a încercat să vândă roca adusă de Apollo 11 în Elveţia, dar Interpol l-a împiedicat să facă acest lucru”, a explicat el.

Roca lunară adusă pe Pământ de Apollo 17 şi oferită apoi Spaniei este expusă la Museo Naval din Madrid.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.7.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Oficial: ”80% din managerii de spital nu au ce căuta în sistem”

Mariana Bechir

Aproximativ 80% dintre managerii de spitale “nu au ce căuta în sistemul de sănătate”, a declarat luni ministrul Sorina Pintea, într-o conferință de presă organizată… Mai mult

Stiri

Servicii de lobby în SUA, beneficiar Călin Popescu Tăriceanu: 50.000 dolari și 170.000 euro

Razvan Diaconu

Călin Popescu Tăriceanu a plătit servicii de lobby și consultanță anul acesta în America în valoare de 50 de mii de dolari și 170 de… Mai mult

Stiri

Bundesbank avertizează că economia germană ar putea intra în recesiune în T3

Adrian N Ionescu

Cea mai mare economie a Europei ar putea să-și continue peste vară contracția din trimestrul doi, potrivit unui raport al băncii centrale a Germaniei, Bundesbank,… Mai mult

Stiri

Babeș-Bolyai și Universitatea București, singurele din România în Top 1.000 Shanghai Ranking

Mariana Bechir

Doar două din cele 93 de universități de stat și particulare din România apar în Clasamentul Shanghai 2019 (Academic Ranking of World Universities), care cuprinde… Mai mult

Stiri

Romgaz anunță asocieri cu ”companii petroliere gigant” pentru noi concesiuni în Marea Neagră

Razvan Diaconu

Producătorul naţional de gaze, Romgaz, se află în discuţii cu companii-gigant la nivel mondial din sectorul petrolier, alături de care analizează participarea la runda a… Mai mult

Stiri

Romgaz analizează o investiție în terminalul de gaze naturale lichefiate din Alexandropolis, Grecia

Adrian N Ionescu

Producătorul naţional de gaze, Romgaz (SNG), analizează posibilitatea de a intra în acţionariatul companiei care realizează terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) de la Alexadropolis,… Mai mult

Stiri

Document / Primăria Capitalei impune vinietă de acces în oraș inclusiv autoturismelor electrice înmatriculate în țară

Razvan Diaconu

Primăria Capitalei a publicat proiectul de hotărâre în baza căruia ar urma să se decidă că, începând cu data de 1 ianuarie 2020, autovehicolele poluante… Mai mult