fbpx

La obiect

România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult

10.01.2021

La obiect

Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult

07.01.2021

Chestiunea

Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult

07.01.2021

Chestiunea

O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult

06.01.2021

NY Times / Lista scurtă a Cabinetului Trump

de Vladimir Ionescu 14.11.2016

trumpEchipa de tranziție a lui Donald J. Trump, care de vineri este condusă de vicepreședintele ales Mike Pence, se preocupă intens de alegerea membrilor viitoarei administrații.

New York Times publică luni o lista scurtă a celor care vor ocupa poziții-cheie în principalele instituții americane.

Șeful de Cabinet al Casei Albe

Șeful de Cabinet are ca responsabilitate managementul activității și personalului din Aripa de Vest, gestionează agenda președintelui și veghează asupra relațiilor instituționale. Șeful de cabinet va avea un rol-cheie la Casa Albă condusă de Donald Trump, căruia îi lipsește experiența politică.

Pentru această poziție a fost deja anunțat public numele lui Reince Priebus, președinte al Comitetului Național Republican.

Secretar de Stat

Fie că Donald Trump va alege un ideolog sau o persoană din administrațiile republicane din trecut, provocarea pentru cel numit este consistentă: Departamentul de Stat este elementul central al alianțelor strategice și globalismului, pe care viitorul președinte a declarat în campanie că le va desființa.

Președintele va alege din următoarea listă:

 • John R. Bolton, fost ambasador al Statelor Unite la ONU în administrația George W. Bush
 • Bob Corker, senator de Tennessee și președinte al Comitetului senatorial pentru Relații Externe
 • Newt Gingrich, fost purtător de cuvânt al Casei Albe
 • Zalmay Khalilzad, fost ambasador al Statelor Unite în Afghanistan
 • Stanley A. McChrystal, fost comandant al trupelor din Afghanistan

Secretar al Trezoreriei

Secretarul este responsabil pentru împrumuturile guvernamentale de pe piețele financiare, asistă în orice rescriere a Codului fiscal și supraveghează activitatea Fiscului american- IRS. Departamentul Trezoreriei, de asemenea, aplică sau ridică sancțiuni financiare împotriva inamicilor externi – elemente esențiale în Administrația Obama utilizate pentru a ajunge la o înțelegere cu Iranul sau la apropierea de Cuba.

Favoriți pentru numire sunt:

 • Thomas Barrack Jr., fondator, președinte și președinte executiv al Colony Capital; investitor pe piețele de capital și în domeniul imobiliar.
 • Jeb Hensarling, reprezentant al statului Texas și președinte al Comitetului pentru servicii Financiare al Camerei Reprezentanților.
 • Steven Mnuchin, fost director executiv al Goldman Sachs și mandatar financiar al candidatului Donald Trump.
 • Tim Pawlenty, fost guvernator al statului Minnesota.

Secretarul Apărării

Noul secretar al Apărării va trebui să conducă lupta împotriva Statului Islamic și să supravegheze implementarea a două inițiative ale Administrației Obama: integrarea femeilor în roluri combatante și primirea în armată a persoanelor transgender. În noua administrație ambele inițiative ar putea fi blocate.

Favoriții:

 • Kelly Ayotte, senator demisionar din New Hampshire și membru în Comitetul senatorial de Apărare.
 • Lt. Gen. Michael T. Flynn, fost director al Agenției de Informații a Armatei- ar avea nevoie de aprobarea Congresului din cauză că ofițerilor în retragere li se interzice ocuparea de funcții publice vreme de 7 ani
 • Stephen J. Hadley, consilier de securitate în administrația George W. Bush
 • Jon Kyl, fost senator de Arizona
 • Jeff Sessions, senator de Alabama, proeminent opozant al ideii de imigrație

Procurorul General

Principala autoritate în materia aplicării legii ar trebui să pună în aplicare programul ”lege și ordine” al președintelui Trump, eventual să materializeze amenințările cu închisoarea formulate în campanie la adresa lui Hillary Clinton. Procurorul general poate modifica modul de aplicare al codului civil.

Pe lista scurtă:

 • Chris Christie, guvernator al statului New Jersey
 • Rudolph W. Giuliani, fost primar al New Yorkului
 • Jeff Sessions, senator de Alabama

Secretarul Afacerilor Interne

Departamentul de Interne administrează terenurile din domeniul public al statului și apele. Următorul secretar va decide soarta reglementărilor Administrației Obama care au oprit proiecte de dezvoltare teritorială, au redus exploatările de petrol, gaze și cărbune și au încurajat dezvoltarea energiilor regenerabile pe domeniul public.

Favoriții postului:

 • Jan Brewer, fost guvernator de Arizona
 • Robert E. Grady, asociat Gryphon Investors
 • Harold G. Hamm, director executiv al companiei energetice Continental Resources
 • Forrest Lucas, președinte al companiei Lucas Oil Products, fabricant de aditivi și lubrifianți pentru industria automotive
 • Sarah Palin, fost guvernator al Alaska

Secretarul Agriculturii

Titularul postului supraveghează industria agricolă americană, controlează calitatea alimentelor și asigură asistență alimentară de bază populației sărace. Departamentul contribuie la identificarea de piețe pentru produsele specifice americane, deținând parțial și puterea în implementarea politicilor comerciale. Printre favoriți:

 • Sam Brownback, guvernator al statului Kansas
 • Chuck Conner, director executiv al Consiliului Național al Fermierilor
 • Sid Miller, comisar pentru Agricultură în Texas
 • Sonny Perdue, fost guvernator în Georgia

Secretarul pentru Comerț

Departamentul Comerțului a fost ținta permanentă a reducerilor bugetare. Secretarul supervizează activitatea câtorva importante instituții, printre care se numără Census, Biroul de Analize Economice și Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei. Pe listă:

 • Chris Christie, guvernatorul statului New Jersey
 • Dan DiMicco, fost director executiv al Nucor Corporation, companie producătoare de oțel
 • Lewis M. Eisenberg, director de investiții al Granite capital International Group

Secretarul Muncii

Departamentul aplică legislația care protejează muncitorii americani, asigură distribuirea beneficiilor sociale pentru șomeri și publică date economice, inclusiv statistica lunară a locurilor de muncă. Noul secretar va trebui să realizeze promisiunile electorale făcute de Donald Trump, printre care desființarea regulilor privind forța de muncă utilizată de contractori federali. Pe listă:

 • Victoria A. Lipnic, comisar pentru egalitatea de șanse și consilier în politici de muncă al Comitetului pentru Educație și Muncă din Camera Reprezentanților

Secretarul Sănătății

Secretarul ar urma să îl ajute pe Donald Trump să realizeze una dintre principalele promisiuni de campanie: să abroge și să înlocuiască Actul Medical Accesibil. Departamentul avizează introducerea în piață a noilor medicamente, supervizează cercetările biomedicale și gestionează sistemele Medicare și Medicaid, care asigură peste 100 de milioane de cetățeni. Favoriți la numire sunt:

 • Dr. Ben Carson, fost neurochirurg și candidat prezidențial în 2016
 • Mike Huckabee, fost guvernator al statului Arkansas și candidat prezidențial în 2016
 • Bobby Jindal, fost guvernator în Louisiana, care a deținut funcția de secretar al Departamentului de Sănătate și Spitale din Louisiana
 • Rick Scott, guvernator al statului Florida, fost dirctor executiv al unui lanț de clinici private

Secretarul Energiei

În ciuda denumirii, principalul obiectiv al departamentului este asigurarea managementului și protecției arsenalului nuclear american. Favoriții:

 • James L. Connaughton, director executiv al Nautilus Data Technologies și fost consilier de mediu al fostului președinte George W. Bush
 • Robert E. Grady, asociat Gryphon Investors
 • Harold G. Hamm, director executiv Continental Resources, companie energetică

Secretarul Educației

Un post dificil de gestionat în condițiile în care Donald Trump a anunțat intenția de a reduce semnificativ acest departament în condițiile în care o parte a responsabilităților privind curricula, dezvoltarea și ajutorul pentru educație ar urma să treacă în responsabilitatea guvernatorilor de state. Favoriți:

 • Dr. Ben Carson, fost neurochirurg și candidat prezidențial în 2016
 • Williamson M. Evers, expert în educație la think tank-ul Hoover Institution

Secretarul pentru Problemele Veteranilor

Secretarul ar avea sarcina să îmbunătățească imaginea unui departament pe care l-a criticat frecvent Donald Trump. Candidatul Trump a repetat că Administrația Obama își neglijează veteranii și a anunțat că îmbunătățirea sistemului de îngrijire al acestora este una dintre prioritățile sale. Favorit:

 • Jeff Miller, fost președinte al Comitetului pentru Problemele Veteranilor

Secretar pentru Securitate Internă

Agenția înființată după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 va juca un rol-cheie în administrația Trump: păzește granițele Statelor Unite. Secretarul va trebui să aducă la îndeplinire, dacă Donald Trump va insista, politica de deportare a migranților și construirea zidului la granița cu Mexic. Pe lista posibililor ocupanți ai postului:

 • Joe Arpaio, șerif în regiunea Maricopa, Arizona
 • David A. Clarke Jr., serif al statului Milwaukee
 • Michael McCaul, reprezentant al Texasului și președinte al Comitetului pentru Securitate Internă
 • Jeff Sessions, senator de Alabama

Administrator al Agenției pentru Protecția Mediului

Agenția pentru Protecția Mediului, care emite și supraveghează respectarea legislației de mediu, va lucra sub maximă presiune din cauză că președintele ales a promis că va desființa această agenție. Posibilul nominalizat din lista:

 • Myron Ebell, director al Competitive Enterprise Institute și sceptic proeminent al teoriei schimbărilor climatice
 • Robert E. Grady, asociat Gryphon Investors, implicat în redactarea Clean Air Act în 1990
 • Jeffrey R. Holmstead, avocat al Bracewell L.L.P., fost adjunct al instituției în administrația the George W. Bush

Reprezentantul U.S. Trade

Negociatorul șef al acordurilor comerciale va juca ciudatul rol de oponent al unor noi acorduri și va încerca rescrierea celor mai vechi sau întărirea prevederilor din acordurile considerate nefavorabile Statelor Unite. La acest capitol, în opinia lui Donald Trump, se detașează acordul comercial cu China. Cea mai potrivită persoană pentru post:

 • Dan DiMicco, fost director executiv al Nucor Corporation, companie producătoare de oțeluri și critic al practicilor comerciale ale Chinei

Ambasadorul SUA la ONU

Alkături de Secretarul de stat, ambasadorul la ONU reprezintă practic ”fața” Americii în lume, reprezentând interesele americane în Consiliul de Securitate. Printre favoriți:

 • Kelly Ayotte, senator de New Hampshire și membru al Comitetului senatorial pentru Apărare
 • Richard Grenell, fost purtător de cuvânt al ambasadorului SUA la ONU din Administrația George W. Bush

Directorul CIA / Director al Informațiilor Naționale

Donald Trump preia administrația într-o perioadă în care SUA se confruntă cu diverse și complexe amenințări de securitate. Noul director CIA va trebui să decidă dacă renunță la planul de modernizare al instituției demarat anul acesta de directorul John O. Brennan și cum să acționeze dacă noul președinte va decide să reia tehnicile dure de interogare- pe care criticii le-au asimilat torturii- a suspecților de terorism. Printre favoriți:

 • Michael T. Flynn, fost director al Agenției de Informații a Armatei
 • Peter Hoekstra, fost președinte al Comitetului pentru Informații interne
 • Mike Rogers,  fost președinte al Comitetului pentru Informații interne
 • Frances Townsend, fost consilier pe probleme de securitate al președintelui George W. Bush

Consilier pentru Securitate Națională

Deși nu este membru al cabinetului, consilierul pentru Securitate Națională este unul dintre cei care analizează propunerile în materie formulate de Departamentul de Stat, de Pentagon sau de alte agenții de securitate- o funcție care crește în importanță din cauza lipsei de experiență în domeniu a lui Donald Trump. Favoritul postului:

 • Michael T. Flynn, fost director al Agenției de Informații a Armatei

Un alt personaj cu greutate în viitoarea administrație va fi Stephen K. Bannon, mogul media și președinte al campaniei lui Donald Trump. El a fost anunțat ca strateg șef și principal consilier al Casei Albe.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.11.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Noul președinte al CDU – Armin Laschet, un continuator al politicii Angelei Merkel

Iulian Soare

Armin Laschet (foto), premierul landului Renania de Nord-Westfalia, adept al continuării orientării centriste a actualului cancelar german Angela Merkel, a fost ales sâmbătă preşedinte al… Mai mult

Europa

Guvernul francez respinge definitiv preluarea Carrefour de către un grup canadian: “Este în joc securitatea alimentară”. Couche-Tard renunță

Iulian Soare

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a exprimat vineri opoziţia fermă a autorităţilor de la Paris faţă de o eventuală preluare a grupului de… Mai mult

Stiri

Ministerele trebuie să definitiveze, până pe 4 februarie, măsurile de reducere a pierderilor şi/sau plăţilor restante înregistrate la finalul anului trecut

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat vineri un memorandum cu tema „elaborarea de către ministere sau alte autorităţi publice centrale a unui Memorandum până la data de 4… Mai mult

Stiri

Militari și polițiști din SUA, sub lupa procuraturii pentru aderarea la ”ideologia privind supremația albilor” și violență excesivă la manifestatiile BLM

Iulian Soare

O anchetă a fost deschisă joi în legătură cu eforturile Pentagonului pentru a lupta împotriva ascensiunii extremismului în rândul forţelor armate americane, în contextul în… Mai mult

Stiri

Consulul României la Bonn a fost demis – este urmărit penal în noul dosar al lui Liviu Dragnea

Vladimir Ionescu

Gheorghe Dimitrescu, pus joi seara sub urmărire penală de DNA alături de Liviu Dragnea în dosarul vizitei în SUA la învestitura lui Donald Trump, în… Mai mult

Stiri

La București și Cluj au fost programate toate vaccinurile anti-Covid alocate în acest moment

Vladimir Ionescu

Vineri, prima zi de programare pentru a doua etapă de vaccinare anti-Covid, peste 190.000 de persoane s-au înscris pentru imunizare, dintre care 50.000 în București.… Mai mult

Stiri

BNR a redus dobânda de politică monetară până la 1,25%

Adrian N Ionescu

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României  (BNR) a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară până la nivelul de 1,25% pe an, de… Mai mult