2 septembrie, 2016

schulz yildirimAnkara mai are de îndeplinit unele dintre obligațiile asumate – de exemplu, trebuie să modifice legea pentru combaterea terorismului – dar asta nu înseamnă că înțelegerea pentru eliminarea vizelor va pica, a declarat președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Schulz și comisarul pentru migrație – Dimitris Avramopoulos s-au deplasat joi în Turcia, pentru a discuta cu premierul Binali Yıldırım și ministrul pentru Afaceri Europene, Omer Celik, cele două mari subiecte legate între ele: eliminarea vizelor pentru cetățenii turci (cu termen imposibil de atins – 1 octombrie) și Acordul privind refugiații.

Concluzia a fost că înțelegerea nu a picat, dar nu a fost niciun termen sau orizont de timp în care s-ar putea renunța la vize.


Turcia dorește accelerarea aderării la UE, însă evoluțiile din ultimele luni au crescut îngrijorările Occidentului deja existente în legătură cu respectarea drepturilor omului și a libertăților civile de către executivul de la Ankara.

Epurările de după tentativa de lovitură de stat (cu zeci de mii de judecători, universitari, polițiști și militari demiși după 15 iulie) și intenția de a reintroduce pedeapsa cu moartea au sporit aceste semne de întrebare privind autoritarismul regimului Erdogan.

Toate îndoielile exprimate de liderii UE în acest interval au primit replici dure din partea președintelui Erdogan și a premierului Yildirim.

Turcia rămâne însă foarte importantă pentru Uniune, fiindcă ea a reușit, după întrarea în vigoare a Acordului privind refugiații, să oprească fluxurile uriașe de imigranți din Orientul Mijlociu care doreau să ajungă în Grecia și apoi în statele membre bogate.

Oficialii europeni schimbă tonul – Ankara „a răspuns unora” dintre îngrijorările liderilor UE


Martin Shulz a explicat, în conferința de presă ce a urmat întâlnirii cu Binali Yildirim, că UE a fost surprinsă de viteza cu care Turcia a reținut mii de suspecți, dar a explicat că unele dintre întrebările ridicate de europeni au primit răspuns în timpul discuțiilor purtate joi la Ankara.

Oficialul european a recunoscut că între el și premierul Yildirim au existat dezacorduri și că UE așteaptă în continuare modificarea legii de combatere a terorismului (care permite abuzuri împotriva opoziției, presei și societății civile), dar, a continuat el, aceste diferențe de opinie nu înseamnă că înțelegerea privind eliminarea vizelor va pica.

De cealaltă parte, Yildirim a fost foarte ferm: Turcia nu va interveni pe această reglementare, deoarece asta ar însemna creșterea riscurilor de securitate.

Mai demult unul dintre criticii regimului Erdogan, Schulz a apreciat joi, pe Twitter, “discuțiile constructive” purtate cu omologul său, și a repetat sprijinul ferm oferit de PE democrației din Turcia.

Un discurs la fel de concesiv a avut și comisarul european pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos, în întâlnirea cu ministrul turc pentru Afaceri Europene,  Omer Celik. Turcia a făcut progrese considerabile, dar încă mai rămân anumite puncte ce trebuie îndeplinite, iar UE se oferă să ajute Ankara să atingă și aceste ținte.

UE și Turcia trebuie să facă față unor amenințări teroriste similare, iar împreună pot fi mai puternici împotriva inamicului comun, dar lupta aceasta nu trebuie să afecteze drepturile fundamentale ale cetățenilor, a mai spus Avramopoulos.

Numărul imigranților ajunși în Grecia a crescut după lovitura de stat

refugiati rute turcia greciaAcordul UE – Turcia privind migranții a fost semnat în martie și rezultatele acestuia s-au văzut imediat – fluxurile au scăzut până aproape de dispariție.

Potrivit UNHCR, în februarie au ajuns în Grecia 55.222 de imigranți, iar în martie numărul a scăzut brusc la 26.623 (Acordul a funcționat doar în ultimele zile ale lunii).

În aprilie s-au înregistrat doar 3.419 de intrări ilegale, iar în mai și iunie – 1.465 and 1.489 de persoane.

Trendul s-a schimbat brusc în iulie, după încercarea de lovitură de stat: dacă între 1 și 14 iulie au fost înregistrați 560 de imigranți, între 15 și 31 iulie numărul lor a crescut accelerat la 1.295 persoane, o creștere cu 131%.

De asemenea, între 15 iulie și 14 august, numărul total al imigranților a fost de 2.675, aproape dublu față de o lună obișnuită anterioară.

Potrivit ultimelor date valabile, între 1 și 28 august s-au înregistrat 2.810 de refugiați ajunși pe insulele grecești.

În momentul de față, în Grecia sunt cazați aproximativ 55.000 de imigranți, majoritatea adăpostiți în tabere instalate pe insule.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: