Numărul bebelușilor născuți la Maternitatea Giuleşti care au contractat în această unitate stafilococul auriu meticilino rezistent a ajuns la 45. Dintre aceștia, unul a murit și 15 sunt tratați în alte spitale.
Staphylococcus aureus sunt bacterii obişnuite, dar tipul rezistent la meticilină (MRSA), preluat cel mai adesea în spitale, este dificil de tratat şi necesită antibiotice speciale.
În aceste condiții, nu se pune problema reluării internărilor la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”, așa cum ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spunea luni că s-ar putea întâmpla vineri.
Dimpotrivă, continuă testările efectuate de echipa de control trimisă de Direcția de Sănătate Publică, întrucât stafilococul a fost confirmat în mai multe probe luate săptămâna aceasta.
„În această săptămână inspectorii sanitari au monitorizat acţiunile de igienizare, curăţenie si dezinfecţie care au fost efectuate în cadrul maternităţii şi care o parte dintre ele au fost finalizate. La începutul acestei săptămâni, luni şi marţi, inspectorii sanitari au monitorizat procesul de recoltare a 106 probe în cadrul autocontrolului realizat de către maternitate. Probele au fost recoltate din mai multe zone cu risc ale unităţii sanitare, respectiv săli de naştere, saloane lehuze, precum şi din departamentul de fertilizare in vitro (FIV)”, se arată într-un comunicat al MS.
După probele de autocontrol recoltate de maternitate, în vederea finalizării acţiunii de verificare la unitatea sanitară, inspectorii sanitari vor preleva, joi, 75 de probe suplimentare din blocul operator, filtrul spălător medici, ATI cezariene, ale căror rezultate vor fi disponibile la începutul săptămânii viitoare.
Maternitatea a negat că este sursa infecției intraspitalicești, dar 11 angajați erau purtători ai bacteriei
Reaminitm că Maternitatea a negat inițial, după apariția primelor 13 cazuri, că ar fi sursa infecției intraspitalicești.
La câteva zile, la sfârșitul lunii noiembrie, controlul DSP a identificat 11 angajați au fost depistați ca fiind purtători ai bacteriei stafilococ auriu. Cei 11 lucrează la Secția de neonatologie.