luni

22 aprilie, 2024

18 iunie, 2020

Numărul persoanelor care au fost nevoite să-și părăsească locuințele, din cauza războiului, a violențelor, persecuției sau altor situații de criză, a ajuns în 2019 la un nivel record de 79,5 milioane.

Este un număr dublu față de cel înregistrat în urmă cu 10 ani și echivalent a 1% din populaţia planetei, a comunicat joi, la Geneva, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Aproape nouă milioane de persoane, la nivel global, și-au părăsit casele doar anul trecut. Creşterea a fost cauzată mai ales de crizele din Congo, Yemen şi Siria, dar şi din regiunea africană Sahel, afectată de conflicte şi de schimbările climatice.


Din total, între 30 și 34 de milioane sunt copii, iar din punct de vedere al statutului, 26 de milioane din cele 80 de milioane de persoane erau refugiați, iar 20,4 milioane se aflau sub mandatul UNHCR.

Este cel mai mare număr de persoane strămutate forțat înregistrat de când se colectează astfel de date.

Din numărul total de aproape 80 de milioane, 73% au găsit adăpost într-o țară vecină celei în care s-au născut și din care au fugit, iar 7 din 10 proveneau din Siria, Venezuela, Afganistan, Sudanul de Sud și Myanmar.

Acesta este primul raport anual al UNHCR care îi include pe cei 3,6 milioane de venezueleni care şi-au părăsit din 2015.


Agenţia ONU mai arată că, în timp ce numărul refugiaţilor creşte, acestora le este tot mai dificil să revină în ţările lor. Dacă, în anii 1990, în medie 1,5 milioane de refugiaţi reveneau acasă în fiecare an, în ultimul deceniu această cifră a scăzut sub 400.000.

„Este un semn al persistenţei conflictelor, al apariţiei de noi conflicte, al paraliziei comunităţii internaţionale, inclusiv a unor instituţii precum Consiliul de Securitate (al ONU), de a aborda aceste conflicte”, a declarat Înaltul Comisar Filippo Grandi, într-o conferinţă de presă înainte de publicarea raportului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: