Rata medie a victimelor traficului cu persoane înregistrate în statele UE a fost de 16 la un milion de locuitori, în 2021, iar România, cu o medie de 26 de persoane traficate/un milion de locuitori, s-a aflat pe locul șapte, conform datelor Eurostat publicate joi.
În anul 2021, în Uniunea Europeană, numărul victimelor înregistrate ale traficului de persoane a ajuns la 7.155 de persoane, cu 10% mai multe decât în 2020.
Mai mult de două treimi dintre victime au fost femei sau fete (68%), traficate în scopurl exploatării sexuale, ceea ce reprezintă o creștere limitată față de 2020 (67 %), dar o scădere față de cifrele din 2008-2018.
Cele mai multe cazuri de persoane traficate, raportat la populație s-au înregistrat în Luxemburg (79 de persoane la un milion de locuitori), Țările de Jos (45), Austria (44), Letonia (32), Franța (27), Estonia, România și Finlanda (26). La polul opus, Cehia (1), Spania (4) și Croația (5) sunt cele care înregistrează cele mai puține cazuri.
Dintre diferitele forme de trafic sexual, cea predominantă a fost exploatarea sexuală cu 56% din cazurile înregistrate. Urmează traficarea pentru exploatarea forțată pentru muncă și servicii (29%), puțin mai mică decât statisticile din 2019 și 2020 și mai mare decât cea din anii precedenți.
Prelevarea de organe și alte scopuri de exploatare, inclusiv utilizarea în scopuri frauduloase, activități criminale și cerșetorie forțată, au reprezentat 16% din totalul infracțiunilor de acest gen identificate.
Ratele mai mari înregistrate în 2021 ar putea fi explicate şi printr-o capacitate mai mare a sistemului judiciar și social de a identifica victimele, așa cum s-a întâmplat în 2021 în Luxemburg, unde o atitudine pro-activă a inspectorilor de muncă care au participat la cursuri de formare obligatorii privind traficul de persoane a condus la identificarea mai multor victime, arată Eurostat.
Alte date din analiza Eurostat:
- 44% dintre victimele înregistrate ale traficului de persoane provin din țara care a raportat situația
- 15,4% din victime din alte țări UE decât statul de proveniență
- 40,7% din victime sint din țări non-UE
- Bulgaria, România, Ungaria, Letonia, Slovacia, Lituania, Republica Cehă, Croația și Polonia au raportat în mare parte victime din propriile țări, în timp ce peste 75% dintre victimele înregistrate în Portugalia, Irlanda, Slovenia, Belgia, Grecia, Spania, Danemarca, Estonia și Malta provin din țări din afara UE.
****