luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 august, 2014

Acționarii Nuclearelectrica au aprobat vineri participarea cu maximum două milioane de euro la viitoarea companie de proiect ce va realiza reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, potrivit raportului SNN afişat luni pe site-ul Bursei de Valori București.

În şedinţa de vineri, 22 august, a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Nuclearelectrica (AGEA), a aprobat strategia de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavoda prin organizarea procedurii competitive de selectare a unui investitor privat pentru constituirea unei societăţi cu capital mixt de tip IPP (Producător Independent de Energie), în vederea realizării unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Compania va putea participa în societatea de tip IPP cu maximum două milioane de euro, sub forma de „bunuri mobile şi imobile a căror valoare urmează să fie evaluată de un evaluator independent, în conformitate cu legislaţia aplicabilă şi/sau aport de capital în numerar”.


Investitorul privat ce va fi selectat va contribui cu aport în numerar, potrivit raportului AGEA trimis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de către Nuclearelectrica.

(DESCĂRCAȚI AICI RAPORTUL TRIMIS DE CNN CĂTRE BVB)

Acordul semnat între chinezi și canadieni la Vancouver

Compania canadiană Candu Energy Inc. a semnat, la 24 iulie, un acord de cooperare cu firma China Nuclear Power Engineering Company pentru construcția unităților 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă (România).

Documentul a fost semnat la Vancouver, în prezenţa unor reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale pentru Energie din China şi ai Departamentului guvernamental pentru Resurse Naturale, din Canada.

Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 6 miliarde de dolari, consemna presa canadiană.


Potrivit unei declaraţii făcute de vicepremierul Liviu Dragnea, în luna iunie, după o întrevedere cu preşedintele Băncii Industriale şi Comerciale din China, costul celor două reactoare de la Cernavodă se va ridica la 6,45 de miliarde de euro.

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, explica într-un interviu acordat Bloomberg că va fi folosită o procedură transparentă pentru selectarea investitorilor de la Cernavodă, astfel încât să participe şi alţi doritori, nu numai chinezii, dar nu există prea multe şanse ca aceştia să aibă concurenţi: “I-am aşteptat 10 ani şi nu au venit”, spunea ministrul Niţă.

Chinezii “vor deveni acţionari la compania care se va ocupa de aceste reactoare şi, prin urmare, vor exploata aceste reactoare, bineînţeles în parteneriat cu firmele româneşti, cu Nuclearelectrica”, mai explica ministrul.

Candu Energy, subsidiară a Lavalin

Acordul semnat joi, menţionează comunicatul companiei canadiene care este este o subsidiară a Lavalin Group Inc., vine în continuarea scrisoriii de intenţie semnată, în noiembrie anul trecut, între China General Nuclear Power Group (CGN, compania mamă a firmei chineze) şi Societatea Naţională Nuclearelectrica.

Proiectul va aduce economiei canadiene un beneficiu de 1,5 miliarde de dolari, conform declaraţiilor oferite presei cu ocazia semării documentului.

“Acordul de azi adâncește legăturile puternice pe care le avem cu industriile nucleare din România și China, în condițiile în care în ambele țări funcționează reactoare Candu de peste un deceniu”, a declarat președintele director general de la Candu Energy, Preston Swafford, la semnarea acordului.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: