De 10 ori mai puțin decât MEDIA europeană: atât cheltuie România pe locuitor pentru prevenția în sănătate. Observații

O analiză publicată de Eurostat a plasat România pe ultimul loc în UE la cheltuielile pe locuitor pentru prevenție în sănătate, cu doar 8 euro… Mai mult›
18.01.2021
Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Nuclearelectrica şi Banca Transilvania au îndeplinit condiţiile de piaţă emergentă
de Adrian N Ionescu , 2.7.2020
Banca Transilvania (TLV) şi Nuclearelectrica (SNN) au îndeplinit, în luna iunie, criteriile minime de lichiditate (valoarea tranzacţiilor) ale agenţiei FTSE Russell.
Îndeplinirea criteriilor de lichiditate este necesară în vederea includerii titlurilor respective în indicii FTSE Russell pentru pieţe emergente, respectiv pentru promovarea Bursei de Valori București (BVB) la statutul de piaţă emergentă, potrivit unui raport al BT capital Partners, divizia de piaţă de capital a Băncii Transilvania.
Reuşita SNN şi TLV este „o condiţie necesară pentru promovarea (bursei) la piaţa emergentă secundară în septembrie. Banca Transilvania şi Nuclearelectrica au îndeplinit acum amândouă condiţiile de lichiditate minimă, producătorul nuclear validând ultima lună necesară”, spune raportul BT capital Partners.
Furnizorul global de indici FTSE Russell confirma în aprilie că România va fi reclasificată ca piață emergentă începând cu septembrie 2020 și se aștepta ca TLV şi SNN să fie incluse în indicii de piaţă emergentă ai FTSE Russell, chiar mai înainte de această promovare.
(Citiți și: „Banca Transilvania şi Nuclearelectrica vor fi incluse în indicii de piaţă emergentă ai FTSE Russell”)
Statutul de piaţă emergentă a unei burse multiplică de zeci de ori fluxurile de investiţii străine, până la sute de milioane de euro, de la cel mult 10 milioane de euro tranzacţii zilnice medii din anii anteriori.
Acţiunile TLV, Romgaz (SNG) şi BRD-Groupe Societe Generale (BRD) îndepliniseră încă de anul trecut criteriile de eligibilitate pentru indicele FTSE Global All Cap Index.
Confirmarea în septembrie a promovării pieței românești la statutul de piață emergentă va fi un eveniment, companiile românești vor fi mai vizibile în indicii FTSE Russell.
Totodată, Bursa încă își mai dorește să obțină același statut și „de cel mai mare furnizor de indici din spaţiul emerging markets, MSCI”, potrivit directorului general al BVB, Adrian Tănase. Dorinţa ar fi dost îndeplinită odată cu listarea Hidroelectrica, amânată însă de Paerlament cu cel puțin doi ani.