O Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor de la SN Nuclearelectrica SA a fost convocată pentru data de 22 august, pe ordinea de zi fiind trecută şi aprobarea strategiei de continuare a proiectului de extindere a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă cu reactoarele 3 şi 4.
Potrivit acestei strategii, va fi iniţiată o procedură competitivă de selectare a unui investitor privat (sau mai mulţi, după cum afirmă directorul SNN Daniela Lulache), în vederea constituirii unui joint-venture care să finalizeze reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.
În noua societate, Nuclearelectrica va transfera valoarea investiţiei făcute în EnergoNuclear, companie constituită de statul român în martie 2009 care trebuia să finalizeze proiectul de la Cernavodă.
Investitorul privat va fi majoritar
Potrivit strategiei care se va fi supusă aprobării AGEA pe 22 august, noua societate este premergatoare unei companii de tip IPP (Producător independent de energie).
- Societatea de proiect va fi constituită din aportul exclusiv în numerar al SNN şi al investitorului privat selectat, corespunzator unei cote de 49%, respectiv 51%.
- Contribuţia în numerar a SNN va fi iniţial de maximum 2 milioane de euro.
- Capitalul social minim al proiectului va fi dimensionat astfel încât să permită contribuţia integrală în natură a SNN şi a statului român la proiect, plus alte aporturi în numerar iniţiale şi ulterioare, însă contribuţia IP nu va reprezenta mai puţin de 51%.
Consultantul Nuclearelectrica în realizarea acestei strategii este compania „Schoenherr şi Asociaţii SCA”, firmă care a câştigat în aprilie 2014 licitaţia organizată de SNN.
Pentru serviciile sale pe anul 2014, consultantul are stabilit un onorariu total de aproximativ 400.000 de euro.
Proiectul lui Ceauşescu prevedea construcţia a 5 unităţi. Calendarul post-revoluţionar al lucrărilor
Proiectul iniţial al centralei de la Cernavodă datează din anii ’80 şi prevedea construcţia a cinci unităţi.
Unitatea I a fost terminată în 1996, are o putere electrică instalată de 706 MW și produce anual circa 5 Twh.
Unitatea II a fost pornită pe 6 mai 2007 și funcționează la parametri normali din luna septembrie 2007.
Ce s-a făcut după această dată:
- 2007– o primă strategie de realizare a proiectului Unitățile 3 și 4 a fost aprobată şi sunt selectaţi șase potenţiali investitori (RWE, GDF Suez, ENEL, CEZ, ArcelorMittal și Iberdrola)
- 2009 – se înființează S.C. EnergoNuclear S.A, cu următoarea structură de acționariat: SNN 51% din capitalul social, RWE, GDF Suez, ENEL și CEZ câte 9,15%, ArcelorMittal și Iberdrola câte 6,2%;
- 2011– patru investitori (CEZ, GDF Suez, Ibedrola Generacion SAU și RWE) decid să părăsească proiectul. Guvernul aprobă continuarea participării SNN în cadrul EnergoNuclear prin preluarea cotei de 33.65% aferente acestor investitori- SNN ajunge la 84.65%
- 2011- 2012– SNN încearcă, fără succes, să atragă noi investori în proiect, în vederea reducerii cotei de participare a SNN în compania de proiect la 40%
- decembrie 2013– Arcelor Mittal și ENEL notifică SNN cu privire la cdecizia de retragere din proiect. Nuclearelectrica achiziționează și acțiunile acestora, devenind unic acționar la EnergoNuclear
- 2013- 2014– oficiali ai Guvernului României discută proiectul Unităţilor 3 şi 4 cu reprezentanţi ai guvernului chinez şi cu companii din China
- iulie 2014– China Nuclear Power Engineering Company semnează cu Candu Energy Inc din Canada un acord de cooperare pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Valoarea investiţiei este estimată la 6 miliarde de dolari.