vineri

19 aprilie, 2024

6 septembrie, 2013

Compania de stat Nuclearelectrica nu va mai avea un aport financiar la reactoarele 3 şi 4 ale Centralei atomice de la Cernavodă, ci va participa doar cu activele existente, a declarat vineri Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei de Privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie.

”Departamentul pentru Energie a instructat Nuclearelectrica că nu va mai avea un aport financiar la proiectul reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Va intra în proiect doar cu investiţiile făcute până acum”, a spus Dumitraşcu, citat de Agerpres.

Nuclearelectrica va renegocia cu Enel şi ArcelorMittal acordul investitorilor pentru acest proiect, după ce directivele europene din domeniu s-au modificat.


Astfel, investitorii din proiect nu mai pot beneficia în mod direct de energia produsă de viitoarele reactoare. Această energie trebuie vândută pe bursa OPCOM de către compania de proiect, Energonuclear.

La rândul său, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearlectrica, a precizat că încă se discută cu investitorii chinezi intrarea acestora în proiect şi există şi alte companii interesate, fără însă a preciza numele acestor companii.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 a fost evaluat la 6,45 de miliarde de euro, conform ultimelor studii făcute anul trecut.

Oferta publică primară de vânzare a 10% din acţiunile Nuclearelectrica se va derula în perioada 9-20 septembrie 2013, potrivit anunţului Autorităţii de Supraveghere Financiară, publicat de Bursa de Valori Bucureşti. Aceasta este prima ofertă publică iniţială din România din ultimii cinci ani.


Preţul de subscriere este între 11,2 lei şi 15 lei pe acţiune.

85% din ofertă este dedicată investitorilor instituţionali, 10% este tranşa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari.

Oferta va fi considerată un succes dacă sunt îndeplinite, cumulat, următoarele condiţii: oferta să fie subscrisă în proporţie de 100% şi acţiunile sunt admise la tranzacţionare în cadrul unui sistem administrat de BVB.

Conform angajamentelor asumate în faţa FMI, planurile de privatizări ale Guvernului prevăd listarea a 10% din Nuclearelectrica în septembrie 2013 şi a 10% din Romgaz în noiembrie 2013.

Urmează Electrica, unde va fi privatizat pachetul majoritar de acţiuni până în aprilie 2014, şi un pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia, care va fi listat în prima jumătate a anului viitor.

De asemenea, o participaţie de 10% din Hidroelectrica va fi cotată la bursă în toamna anului viitor.

Complexul Energetic Hunedoara va fi vândut, tot anul viitor, unui investitor strategic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: