joi

28 martie, 2024

23 septembrie, 2013

Departamentul pentru Energie a anunţat luni încheierea ofertei publice prin care s-au vândut 10% din acţiunile Nuclearelectrica pentru 281,8 milioane de lei, adică aproximativ 63 de milioane de euro.

În urma IPO-ului, Nuclearelectrica îşi va majora capitalul cu aproape 312,5 milioane de lei (în jur de 70 de milioane de euro), deoarece un pachet de 1,077% din acţiuni, în valoare de 30,60 milioane de lei (circa 6,8 milioane de euro) a fost achiziţionat de Fondul Proprietatea (FP), în baza dreptului de preempţiune.

Suma este foarte aproape de limita minimă pe care şi-a fixat-o Departamentul.


“Listarea Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucureşti face parte dintr-un proiect ambitios asumat de Guvernul Romaniei, prin calendarul de privatizari, in relatia cu Fondul Monetar International. Dezvoltarea unui ecosistem financiar complex si finantarea prin bursa sunt elemente esentiale pentru crearea unui mediu economico-financiar modern pe piata locala. Venirea la bursa a unui nou emitent de prestigiu, SNN, dupa mai bine de 6 ani in care nu s-au inregistrat prezente notabile, constituie un eveniment important, definitoriu pentru politica Guvernului Romaniei, respectiv a Departamentului pentru Energie, de redefinire a sectorului financiar si energetic utilizand mecanisme consacrate pe pietele internationale”, spune ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, în comunicatul primit de redacţia cursdeguvernare.ro, de la Departamentul pentru Energie.

„În cadrul ofertei, investitorii instituţionali şi investitorii mari de retail au cumpărat acţiunile la preţul de 11,2 lei, preţul minim din ofertă, iar micii investitori de retail la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

Investitorilor instituţionali le-au fost alocate 85% din ofertă, investitorii mari de retail au avut destinat un pachet de 5% din titluri, iar micii investitori 10%.

Astfel, investitorii instituţionali au participat cu 241,5 milioane lei, cei de retail cu 14,2 milioane lei, iar micii investitori au subscris de 26,16 milioane lei.


Acţiunile vândute în ofertă vor avea ataşate drepturi de alocare, astfel că investitorii vor putea beneficia de titlurile cumpărate chiar înainte ca acestea să le fie transferate în conturi. Drepturile de alocare ar putea fi listate la Bursa de Valori Bucureşti pe 4 octombrie”, explică Mediafax.

Nuclearelectrica este unul dintre cei mai importanţi producători de energie, asigurând aproximativ. 20% din totalul de electricitate produsă în România, conform datelor Departamentului pentru Energie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: