Aproximativ 74.000 de angajați din sistemul sanitar riscă să nu-și primească salariile în decembrie (pentru munca prestată în noiembrie), dacă până atunci nu se formează Guvernul și nu se adoptă rectificarea bugetară, a anunțat miercuri seara ministrul interimar al Sănătății Cseke Atilla.
În absența unui executiv cu puteri depline, se lucrează la o soluție improvizată, cu transferuri de bani de la alte ministere, pentru acoperirea deficitului existent în bugetul Ministerului Sănătății.
Cei afectați sunt, în cea mai mare, angajați din categoriile implicate în combaterea epidemiei de Covid-19: cei de la Unităţile de Primiri Urgenţe, DSP-uri, serviciile de Ambulanţă, rezidenţii care sunt în sistem, unii fiind angajați în secții de Covid-19. Toate aceste categorii sunt plătite din bugetul Ministerului Sănătății, instituție ce a rămas fără fonduri.
„Pe partea de buget al Ministerului Sănătăţii, ceea ce finanţăm noi, cheltuieli de personal, avem 74.000 de angajaţi în sistemul bugetar de sănătate care trebuie să primescă salariul (…) pentru luna decembrie, care înseamnă salariul pentru munca desfăşurată în noiembrie. Nu avem asigurată această sumă. Soluţiile pot fi găsite, resurse financiare am înţeles de la Ministerul de Finanţe că există. Există soluţia legală, juridică, prin care acest lucru se rezolvă. Încă nu am depăşit o anumită limită care nu poate fi estimată sau în care am intra în întârziere de plată a salariilor la 15 decembrie, dar sigur am semnalat această problemă, pentru că trebuie să fim preventivi şi să nu ajungem într-o asemenea situaţie”, a spus Cseke Attila, la Digi 24.
Premierul demis caută soluții pentru varianta în care va exista tot guvern interimar
Premierul demis Florin Cîțu a declarat că există banii pentru plata celor 74.000 de angajați, dar „Se lucrează la acest lucru, pot să confirm, cei din Ministerul de Finanţe ne-au confirmat acest lucru, dacă există o altă soluţie juridică decât o rectificare prin care aceste sume să ajungă în bugetul Ministerului Sănătăţii pe proceduri legale (…) se lucrează la mai multe ipoteze, cea mai uşoară soluţie la îndemână e după momentul formării Guvernului printr-o rectificare bugetară”, a mai adăugat Cseke Attila.
Premierul demis Florin Cîțu a declarat că nu există niciun risc de a nu se pklăti aceste salarii, dar nu a prezentat nicio soluție concretă prin care s-ar putea face acest lucru de către un guvern interimar: „Vreau să liniştesc pe toată lumea, am văzut şi eu informaţiile astea că nu o să ia lumea pensiile sau salariile. Nu se pune problema. Vor fi plătite pensiile şi salariile. Sunt metode pentru a acoperi, dacă e cazul, cheltuielile cu pensiile şi salariile”, a mai declarat premierul.
În opinia liderului UDMR, Kelemen Hunor, liderii politici trebuie să urgenteze negocierile pentru formarea noului guvern pentru a putea plăti salariilor medicilor.
Elr speră ca săptămâna viitoare să se încheie discuţiile cu privire la formarea noului Executiv, în formula PSD-PNL-UDMR. .