18 ianuarie, 2016

achizitii publice dosare firmaAu fost puse în dezbatere publică Normele metodologice ale Legii privind achizițiile publice, norme ce introduc obligativitatea procedurilor on-line și explică în detaliu ce înseamnă criteriile de atribuire „calitate-preț” și „costul cel mai scazut”.

Pentru orice achiziție trebuie să existe un raport de necesitate emis de fiecare compartiment din cadrul autorității contractante în ultimul trimestru al anului în curs pentru anul viitor.

Sunt exceptate achizițiile unde necesitatea nu a putu fi prevăzută, menționează normele.


Pe site-ul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice a fost publicată și o prezentare a celor mai importante 10 noutăți conținute de normele de aplicare a Legii achizițiilor publice.

Cele mai importante noutăți

1.Procedurile se desfășoară integral prin mijloace electronice (on-line) pentru toate tipurile de proceduri.

Detaliile apar, pentru fiecare tip de procedură în parte, în Secțiunea a 4-a – „Derularea procedurilor de atribuire”.

2. Strategia de contractare

  • Aduce o abordare nouă și împarte procesul de achiziție publică în trei etape.
  • Se acordă importanță celor două etape asociate procedurii deatribuire: prima – pregătirea procesului de achiziție, și cea de-a doua –  etapa de după derularea procedurii.
  • Cu cât efortul va fi mai mare în faza de pregătire, cu atât va crește rata de succes a achiziției.
  • Introduce serviciile auxiliare achiziției publice, servicii care dau posibilitatea autorităților contractante să recurgă la expertiză externă pentru realizarea integrală sau doar a unor faze ale procesului de achiziție publică (spre exemplu: asigurarea infrastructurii necesare pentru derularea procedurii de atribuire, evalurea ofertelor etc.).

3. Regulile de calcul a valorii estimate a achiziției (art. 18 din proiect): Autoritatea contractantă alege modalitatea de achiziție în funcție de următoarele aspecte:

  • Valoarea estimată a tuturor achizițiilor cu același obiect, cu obiect similar sau al căror obiect fac parte din aceeași clasă CPV, conform Regulamentului CE nr.213/2008 din 28 noiembrie 2007, pe care autoritatea contractantă intenționează să le realizeze în cursul unui an bugetar;
  • Complexitatea contractului/acordului cadru ce umează a fi atribuit;
  • Îndeplinirea condițiilor specifice de aplicarea a anumitor modalități de atribuire – autoritatea contractantă are obligația ca, la alegerea modalității în care se va derula procesul de atribuire a contractului de achiziție publică, să se raporteze la valoarea estimată cumulată a produselor, serviciilor și lucrărilor care pot fi considerate similare sau care se încadrează în aceeași clasă CPV.

4. Detalierea modalităților de consultare a pieței

  • Autoritatea contractantă poate derula un proces de consultare a pieței, ca parte a procesului de achiziție publică, care se inițiază prin publicarea în SEAP a unui anunț privind consultarea, în cazul în care dorește achiziționarea unor produse/servicii/lucrări cu grad ridicat de complexitate tehnică, financiară sau contractuală, ori din domenii cu un rapid progres tehnologic.
  • Proiectul prevede că aspectele supuse consultării vizează, fără a se limita la acestea, potențiale soluții tehnice, financiare sau contractuale pentru satisfacerea nevoii autorității contractante, precum și aspecte legate de strategia de contractare, inclusiv divizare pe loturi, posibilitatea solicitării de oferte alternative și altele asemenea.

5. Detalii privind documentația de atribuire – fișa de date și documentele suport (art. 22 din proiect).

  • În noua legislație vor fi introduse prevederile nou adoptate de către Comisia Europeană cu privire la documentul unic european (DUAE), pe structura acestuia urmând a fi construită și arhitectura fișei de date a achiziției.
  • Proiectul de norme metodologice arată că „fișa de date trebuie să conțină cel puțin informații generale standard, însoțite de formalitățile ce trebuie îndeplinite în legătură cu procedura de atribuire în cauză, particularizate în funcție de contextul în care se încadrează achiziția, aspectele/cerințele ce pot face obiectul DUAE (documentul unic european introdus de Comisia Europeană), modul în care trebuie întocmite și structurate propunerea tehnică și cea financiară, criteriul de atribuire ce urmează a fi aplicat, precum și căile de atac ce pot fi utilizate.”
  • Documentația de atribuire trebuie încărcată în SEAP.

6. Noi reguli de evaluare ex-ante a documentației de atribuire (art. 25 din proiect)

  • A.N.A.P. evaluează, înainte de transmiterea spre publicare a invitaţiei de participare/anunţului de participare, conformitatea cu legislaţia aplicabilă în domeniul achiziţiilor publice a documentaţiilor de atribuire aferente contractelor de achiziţie publică/acordurilor-cadru, ce au fost selectate în baza unei analize de risc și/sau aleatoriu, dintre cele care intră sub incidenţa prevederilor Legii privind achizițiile publice.
  • Prevederile caietului de sarcini sau cele ale documentaţiei descriptive vor fi analizate numai din prisma necesității de a se urmări eliminarea unor elemente cu caracter restrictiv, cum ar fi menționarea unor nume de firmă ce favorizează anumiți producători/ofertanți, sau introducerea unor cerințe ce nu pot fi încadrate ca specificații tehnice.
  • Prin excepție, prin ordin al președintelui ANAP se poate stabili faptul că, pentru anumite domenii, verificarea specificațiilor tehnice se va realiza integral, inclusiv privind aspectele de oportunitate.
  • În cazul în care autoritatea contractantă nu este de acord cu motivele de respingere a documentației de atribuire, se va aplica procedura de  conciliere/mediere reglementată prin ordin emis de președintele A.N.A.P.

7. Explicitarea criteriilor de atribuire „calitate-preț” și „costul cel mai scăzut” (art. 31 și 32 din proiect).

  • Aplicarea criteriului de atribuire „calitate-preț” este obligatorie în cazul contractelor având ca obiect prestații intelectuale (de natura celor de consultanță/asistență tehnică, elaborare studii, proiectare, supervizare, sau altele asemenea, aferente unor proiecte de complexitate ridicată).
  • Stabilirea ofertei câştigătoare se realizează prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare unde ponderea alocată factorului preț nu poate fi mai mare de 40%.
  • Autoritatea contractantă nu poate folosi calificarea și experiența personalului desemnat pentru a efectua activitățile contractului, ca parte a procesului de calificare și selecție în cadrul procedurii de atribuire a respectivului contract.
  • În cazul în care criteriul de atribuire utilizat este „costul cel mai scăzut”, acesta se calculează prin însumarea cuantificărilor în unitatea monetară, exprimate în valoare netă, a eforturilor autorității contractante corespunzătoare elementelor ciclului de viață identificate de autoritatea contractantă ca fiind relevante pentru obiectul contractului în fiecare an de utilizare a echipamentului, serviciului sau lucrării achiziționate și în plus față de costul de achiziție.
  • Moneda utilizată la cuantificarea unităților monetare în valoare netă este cea în care se exprimă prețul contractului.

8. Procedura simplificată (art. 106 – 113)

  • Procedura simplificată se inițiază prin publicarea în SEAP a unei anunț de participare simplificat, însoțit de documentația de atribuire aferentă.
  • Perioada între publicarea anunțului de participare la procedura simplificată și data limită de depunere a ofertelor este de cel puțin 10 zile, în cazul în care se are în vedere atribuirea unui contract de achiziție publică de servicii sau produse, cel puțin 6 zile în cazul în care se are în vedere atribuirea unui contract de achiziție publică de produse de complexitate redusă, respectiv 15 zile, în cazul în care se are în vedere atribuirea unui contract de achiziție publică de lucrări.
  • În cazul în care o situație de urgență, demonstrată în mod corespunzător de către autoritatea contractantă, face imposibil de respectat perioadele prevăzute la alin. (2), autoritatea contractantă poate stabili o perioadă redusă pentru depunerea ofertelor, care nu poate fi mai mică de 9 zile de la data transmiterii spre publicare a anunțului de participare la procedura simplificată, în cazul atribuirii unui contract de achiziție publică de servicii sau produse, respectiv de 12 zile, în cazul unui contract de achiziție publică de lucrări.

9. Noua abordare din procesul de evaluare a ofertelor.

  • Este vorba despre defalcarea acestui proces pe faze ce se finalizează cu rezultate intermediare ce sunt comunicate ofertanților.
  • Fazele de evaluare încep cu analiza documentului european nou introdus, DUAE, continuă cu analiza ofertelor tehnice, a celor financiare, cu aplicarea criteriului de atribuire, documentele ce probează îndeplinirea cerințelor de calificare urmând a fi solicitate numai ofertantului clasat pe primul loc.
  • În evaluarea ofertelor, autorităție contractante sunt îndrumate să orienteze acest proces pe aspecte de fond din conținutul ofertelor. În acest scop, sunt clarificate, prin oferirea unor repere clare, conceptele de abateri tehnice minore, erori aritmetice, vicii de formă.

10. Ce înseamnă preț neobișnuit de scăzut

  • Nu mai există un procent care se aplică în cazul tuturor achizițiilor publice la întreaga valoare a propunerii financiare.
  • Comisia de evaluare trebuie să identifice elementele de preț ce diferă cu mult raportat la prețurile pieței (utilizându-se ca referențiale buletine statistice, indici bursieri și altele asemenea), pentru acestea urmând a fi solicitate explicații punctuale ofertanților.

(PROIECTUL NORMELOR POATE FI DESCĂRCAT AICI)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: