miercuri

24 aprilie, 2024

25 iunie, 2021

Noul sistem Windows 11 lansat de Microsoft vine cu o serie de noutăți fac mai ușoară operarea, sporesc capacitatea de a face mai multe operații simultan, cu accent pe lucrurile importante și permit conectarea pe dispozitivele Android și iOS.

De altfel, unul dintre motivele lansării Windows 11, la șase ani după Windows 10, este de a recupera anumite decalaje față de sistemele rivale.


Windows 11 va fi disponibil pe computerele noi şi pe computerele eligibile pentru Windows 10, printr-un upgrade gratuit, în perioada imediat următoare, iar pentru a verifica eligibilitatea actualelor computere cu Windows 10, în vederea actualizării gratuite la Windows 11, utilizatorii pot accesa Windows.com şi descărca aplicaţia PC Health Check.

Începând de săptămâna viitoare, gigantul american de tehnologie va începe să partajeze o versiune-pilot a Windows 11, pentru feedback, în cadrul Programului Windows Insider – o comunitate de fani Window.

Dintre numeroasele noutăți Windows 11 se remarcă:

  • Funcțiile noi Snap Layouts, Snap Groups şi Desktops sunt concepute pentru a ajuta utilizatorii să-şi organizeze ferestrele de lucru şi să-şi optimizeze ecranul.
  • Prin funcţia Desktops se pot crea desktopuri separate pentru fiecare tip de activitate, care pot fi personalizate – desktopuri pentru muncă, gaming sau şcoală.
  • Designul Windows 11 induce sentimentul de control, calm şi confort, pornind de la noul buton de Start şi taskbar până la fiecare sunet, font şi iconiţă.
  • Noua funcţie de Chat din Microsoft Teams va fi integrată în Taskbar, iar utilizatorii se vor putea conecta instantaneu prin text, voce, chat sau video cu oricare dintre contactele lor, de oriunde, indiferent de platformă sau dispozitiv, pe Windows, Android sau iOS.
  • Dacă persoana cu care operatorul încearcă să ia legătura nu a descărcat aplicaţia Teams, conexiunea poate fi realizată prin intermediul SMS-ului bidirecţional.

Noul sistem de operare de la Microsoft integrează Widgets – un nou feed personalizat, alimentat de inteligenţa artificială şi de cea mai performantă verisune a browser-ului Microsoft Edge. Pentru creatori şi editori, funcţia deschide în Windows noi ecrane pentru a oferi conţinut personalizat.

Prin Microsoft Store, utilizatorii de Windows pot avea acces la aplicaţii şi conţinut pentru vizionare, creaţie, jocuri, lucru şi învăţare. Începând din acest an, vor putea fi descoperite în Windows 11 aplicaţii Android în Microsoft Store, ce pot descărcate prin Amazon Appstore.


Windows 11 este construit pe fundaţia compatibilă Windows 10, în aşa fel încât acesta va putea fi implementat într-un mod similar cu Windows 10.

Windows 11 pentru iubitorii de jocuri

Windows 11 se adresează şi „gamerilor, gaming-ul fiind dintotdeauna o parte fundamentală a Windows-ului”, spune Microsoft.

Windows 11 integrează cele mai noi tehnologii în acest domeniu, facilitează utilizarea întregului potenţial al sistemului hardware, precum:

  • DirectX 12 Ultimate, care oferă o grafică impresionantă, captivantă, la frecvenţe mari ale cadrelor;
  • DirectStorage pentru timpi de încărcare mai rapizi şi experienţe de utilizare care pun un accent mult mai mare pe detalii în timpul jocului;
  • Auto HDR pentru o gamă de culori mai largă şi mai vie, care facilitează o experienţă vizuală cu adevărat captivantă.

Un sistem revoluționar

Windows este o platformă pe care se bazează peste un miliard de oameni, conform datelor companiei americane, citate de Agerpres.

Sistemul de operare Windows a stat la baza ascensiunii Microsoft în anii 1990 pe măsură ce computerele personale au devenit ceva normal în rândul companiilor şi consumatorilor. Însă acest sistem de operare a trecut în spatele sistemelor de operare iOS, dezvoltat Apple, şi Android, dezvoltat de Alphabet Inc, pe măsură ce telefoanele mobile au înlocuit PC-urile din calitatea de principal dispozitiv de computing pentru miliarde de utilizatori.

Windows rămâne însă una dintre cele mai mari platforme în sectorul tehnologiei astfel că segmentul de personal computing al Microsoft, care include veniturile generate de Windows în rândul companiilor şi consumatorilor, a fost responsabil pentru 48,2 miliarde de dolari din veniturile de 143 de miliarde de dolari realizate de grupul american în ultimul exerciţiu fiscal.

În rândul PC-urilor şi laptop-urilor, Windows a pierdut o parte din cota de piaţă în 2020 în faţa dispozitivelor Chromebooks de la Google, pe măsură ce şcolile au optat pentru dispozitive mai ieftine pentru învăţarea online, dar cu toate acestea controlează încă o cotă de piaţă de peste 80%, potrivit firmei de cercetare de piaţă IDC.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: