Noul şef Nokia spune că firma este în criză. Într-un memo trimis angajaţilor din Finlanda, Stephen Elop, preşedintele executiv al gigantului producător de telefoane, descrie compania ca stând pe o „platfomră în flăcări”, înconjurată de competitori inovatori, care le fură din cota de piaţă. Nokia a fost surprinsă nepregătită de succesul sistemului de operare Android inventat de Google şi de iPhone-ul Apple. „Primul iPhone a fost lansat în 2007 şi noi tot nu avem un produs care să fie apropiat de tehnologia lor”, a scris Elop într-o notă transmisă angajaţilor şi publicată apoi pe site-ul tehnologic Engadget. Androidul a intrat în scenă în urmă cu doar doi ani şi săptămâna aceasta ocupă primul lor în ceea ce priveşte aparatele smartphone. „Incredibil”, spune şeful Nokia. Deşi Nokia este lider de piaţă la telefoanele „smartphone” în privinţa vânzărilor aparatelor, cota sa de piaţă, generală, a scăzut tot mai mult, în ultimii ani. Potrivit unei firme de cercetare de piaţă, IDC, cota de piaţă a Nokia s scăzut de la 38% în 2009 la 28% la final de 2010. Între timp, rivalii săi, Apple şi HTC, au crescut sau au rămas constanţi. (BBC News)
Sarkozy le cere miniştrilor să-şi petreacă vacanţele în ţară. Preşedintele francez le-a spus membrilor guvernului ca de acum încolo să prefere Franţa ca destinaţie turistică, după ce ministrul de externe Michele Alliot Marie şi premierul Francois Fillon au recunoscut că şi-au petrecut concediul de Crăciun în două ţări cu revolte sociale. Alliot-Marie a fost în Tunisia, în timp ce demonstranţii se aflau pe străzi, iar Fillon, în Egipt – a fost oaspetele lui Mubarak, înainte de declanşarea mişcărilor de masă. Sarkozy a făcut aceste remarci la o reuniune a guvernului de la Palatul Elysee, după criticile puternice venite din partea opoziţiei, care a cerut demiterea şefei diplomaţiei franceze. Liderii opoziţiei au susţinut că cele două vizite ale oficialilor francezi au fost imorale, liderul socialist Martine Aubry susţinând că Franţa şi-a pierdut “spiritul public”. Sarkozy a mai spus că ceea ce era normal în urmă cu câţiva ani, ar putea şoca acum. Preşedintele francez însuşi a beneficiat de generozitatea lui Mubarak, într-o vizită pe care a făcut-o împreună cu soţia sa, în Egipt, în 2007. În ultimele două vacanţe de iarnă, preşedintele a preferat să o ducă pe Carla Bruni în Maroc, la o reşedinţă regală ce-i aparţine regelui Mohammed al VI-lea, aproape de Marrakesh. (BBC News)
Ameninţarea teroristă în SUA, la cel mai înalt nivel de după septembrie 2001. Secretarul american pentru probleme interne, Janet Napolitano, a avertizat că ameninţarea teroristă la adresa Statelor Unite a evoluat semnificativ, în ultimul timp. În faţa Congresului, Napolitano a mai spus că SUA trebuie să facă faţă ameninţărilor ce vin din partea unor grupuri aflate deja pe teritoriul său, inspirate de Al Qaeda. Ea a spus că atacurile ar putea avea loc fără nicio avertizare. Persoane care au legături cu talibanii şi Al Qaeda au avut câteva tentative de a ataca în SUA, printre aceştia un nigerian, care a încercat să arunce în aer un avion cu explozibilii ascunşi sub haine, şi un bărbat care a pus la cale un atac în metroul din New York. (BBC News)
Armata egipteană torturează protestatarii. Militarii sunt acuzaţi de organizaţiile pentru drepturile omului că au reţinut şi torturat sute de protestatari anti-guvernamentali. Ei au reţinut, în secret, sute, poate chiar mii de oameni, care au participat la revoltele populare contra preşedintelui Hosni Mubarak şi cel puţin o parte dintre aceşti deţinuţi au fost torturaţi. Armata a pretins că este neutră, şi că intervine doar pentru a despărţi cele două tabere –pro şi anti Mubarak. Dar activiştii pentru drepturile omului susţin că acum nu mai e aşa, armata fiind implicată în dispariţia şi torturarea egiptenilor,o practică asociată de ani de zile cu serviciile secrete de securitate (SSI), dar nu cu armata. Jurnalişti din presa britanică au discutat cu câteva dintre persoanele reţinute, care au declarat că au fost bătute şi abuzate de militari, în ceea ce pare a fi o campanie de intimidare. Grupurile de drepturile omului vorbesc chiar despre şocuri electrice care le sunt aplicate unora dintre cei reţinuţi. (Guardian)
Rusia s-a răzgândit şi nu-l mai expulzează pe jurnalistul britanic. Corespondentului cotidianului “The Guardian” la Moscova, Luke Harding, i-a fost prelungită viza pentru intrarea în Rusia, după cum a anunţat Ministerul rus de externe. Decizia vine înaintea vizitei pe care o va face în Marea Britanie ministrul rus de externe. Gestul de a interzice intrarea în ţară a ziaristului, după ce acesta a relatat despre dezvăluirile WikiLeaks referitoare la Putin şi mafia locală, a fost aspru cirticat de politicienii britanici. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe, Alexander Lukashevich, a spus că ţara sa este gata să emită viza de intrare pentru Harding, pentru ca acesta să-şi continue activitatea în următoarea perioadă. (Guardian)
China devine cumpărătorul nr.1 din ţările zonei euro. Cunoscută de multă vreme pentru exporturile către Europa, China devine un important client pentru bunurile din statele europene, înlocuind astfel Elveţia, unul dintre cei mai importanţi clienţi din zonă. Doar SUA şi Marea Britanie au cumpărat mai multe bunuri, în 2010, din statele membre euro, potrivit unui studiu făcut de Unicredit Bank, la Munchen. Din 2007, China a început să cumpere tot mai multe bunuri, iar rolul său ca piaţă de export va creşte în 2011, fiind foarte posibil să depăşească SUA ca importanţă şi chiar Marea Britanie, având în vedere problemele economice cu care se confruntă această ţară europeană şi faptul că economia asiatică nu a intrat în criza economică. (EUObserver)