Casarea și despăgubirea proprietarilor care apelează la viitorul program Rabla pentru autoturisme se va face prin intermediul administrațiilor publice locale, proprietarii urmând să primească în schimbul scoaterii din uz a autoturismelor vechi bani și nu taloane pentru achiziția unui autoturism nou, a anunțat primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
”Casarea și despăgubirea proprietarilor se va face prin intermediul primăriilor, iar oamenii vor primi banii în mână și nu sub forma unor taloane care se foloseau pentru achiziția unei mașini noi. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul mediului, cu reprezentanții Agenției Fondului de Mediu, cu primarii din Asociația Municipiilor am stabilit mecanismele prin care descentralizăm programul Rabla Local pentru mașini”, anunță Emil Boc, potrivit Rador.
Programul administrat de autoritățile locale se adresează proprietarilor care vor să caseze mașini mai vechi de 15 ani, ar putea fi demarat în decembrie-ianuarie și prevede acordarea sumei de 3.000 de lei în schimbul casării autoturismelor.
”Cetățenii care au mașini mai vechi de 15 ani și le dețin de cel puțin un an în proprietate vor putea, cel mai sigur de la 1 ianuarie, dar e posibil chiar din decembrie, să caseze acel autovehicul prin depunerea unui dosar la Primărie cu niște documente sumare: talonul, dovada că solicitantul locuiește în Cluj-Napoca, dovada că au dus mașină la casare, la o firmă de specialitate, să dea o declarație pe proprie răspundere că nu a mai primit bani și din alte programe de acest gen și vor primi câte 3.000 de lei”, a mai spus Emil Boc.
Proprietarii interesați trebuie să se înscrie online, pe site-ul Ministerului Mediului, listele fiind trimise ulterior primăriilor.
”Noi vom prelua dosarele, le vom verifica, vom face plățile și vom putea, astfel, să scoatem multe rable de pe raza municipiilor”, a mai precizat primarul Municipiului Cluj-Napoca.
Programul privind casarea autovehiculelor uzate va avea o valoare de circa 500 de milioane de lei.
***