miercuri

14 august, 2024

16 ianuarie, 2021

Armin Laschet (foto), premierul landului Renania de Nord-Westfalia, adept al continuării orientării centriste a actualului cancelar german Angela Merkel, a fost ales sâmbătă preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU).

Victoria îl plasează în pole position pentru a deveni următorul cancelar german, în septembrie, când se încheie actualul mandat al Angelei Merkel.

Cu o majoritate de 521 de voturi dintre cei 1.001 delegaţi invitaţi să voteze, Armin Laschet l-a devansat pe Friedrich Merz (466 voturi), rival istoric al cancelarului şi favorabil unei cotituri spre dreapta, potrivit rezultatelor unui scrutin intern.


Armin Laschet este absolvent de Drept și a lucrat ca jurnalist înainte de a intra în politică. În 1994 a fost ales pentru prima dată în Bundestag, iar în 1999 a devenit europarlamentar. A avut permanent o relație apropiată cu comunitățile de migranți din Germania, câștigându-și supranumele ”turcul Armin”.

Noul lider CDU este catolic, s-a opus public legalizării căsătoriilor între persoanele de același sex, iar tatăl său provine dintr-o familie belgiană.

Tradiţional, şeful CDU devine candidat la cancelaria germană din partea „Uniunii”, alianţa dintre CDU şi Uniunea Creştin-Socială din Bavaria (CSU).

Noul lider al CDU a câştigat alegerile în faţa altor doi candidaţi, ultraconservatorul Friedrich Merz şi expertul în politică externă Norbert Rottgen.


Dar sondajele arată că adevăratul lider conservator popular este Markus Soder, membru al CSU., scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Până în prezent, niciun cancelar german nu a provenit din rândurile CSU. În cursul alegerilor legislative din 1980 şi 2002, Uniunea a prezentat într-adevăr un candidat din partea CSU, dar scrutinul a fost câştigat de fiecare dată de social-democraţi, conform La Tribune.

O succesiune problematică

Rezultatele ultimelor alegeri generale și locale nu au adus bucurie politicienilor CDU. Partidul a înregistrat înfrângeri în mai mult circumscripții în favoarea extremiștilor de la AfD, iar în 2017, formarea guvernului a reprezentat un lung și dificil proces de negociere cu social-democrații de la SPD.

La alegerile interne pentru conducerea partidului din 2018, Angela Merkel a reușit să își impună favorita, Annegret Kramp-Karrenbauer drept succesoare, însă aceasta a fost nevoită să își dea demisia la scurt timp.

(Citiți și: ”Annegret Kramp-Karrenauer renunță la șefia CDU și la candidatura pentru funcția de cancelar”)

Oficial, motivul demisiei a fost unul politic:

În urma alegerilor locale parțiale din 2018, CDU a pierdut din nou inițiativa politică și electorală în fața AfD în mai multe circumscripții, iar unii membri ai partidului din Turingia au decis o alianță cu AfD în urma căreia premier al landului a fost ales un membru AfD.

Angela Merkel a criticat dur mișcarea politică din Turingia, aprobată tacit de conducerea centrală a CDU, și a reamintit că linia oficială a partidului era de a nu negocia și colabora cu extremiștii.

După precizările cancelarului Merkel, atât Bodo Ramelow, cel ales premier al landului, cât și proaspătul lider CDU Annegret Kramp-Karrenbauer și-au înaintat demisiile. Imediat după plecarea Annegretei Kramp-Karrenbauer din poziția de președinte CDU, Friedrich Merz își anunța intenția de a candida pentru șefia partidului.

Angela Merkel și-a anunțat intenția de a renunța la funcții politice de prim rang la finalul actualului mandat de cancelar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: