sâmbătă

30 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 iunie, 2023

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și-a anunțat noul cabinet după o ceremonie de inaugurare fastuoasă organizată sâmbătă. Potrivit The Guardian, numiri anunțate de Erdogan sugerează o trecere către politici economică ”ortodoxe” și o diplomație ”agresivă”.

Recep Tayyip Erdoğan a câștigat săptămâna trecută un nou mandat, cu 52,18%, după o campanie în care opoziția i-a contestat lui Erdoğan viziunea economică și acumularea de puteri discreționare.

Remanierea fostului cabinet, precum și revenirea economistului respectat Mehmet Șimşek au oferit semne ale unei potențiale noi direcții pentru conducerea lui Erdogan, după ce mandatul său anterior de cinci ani a fost marcat de o politică economică din ce în ce mai neortodoxă.

Externele, preluate de fostul șef al serviciului secret al Turciei


Numirea lui Hakan Fidan, șef multă vreme al Organizației Naționale de Informații (MIT) a Turciei, ca ministru de externe în locul diplomatului de carieră Mevlüt Çavuşoğlu sugerează o potențială schimbare a stilului de relații externe al Turciei.

Fidan a condus MIT timp de 13 ani și a avut recent întâlniri la Moscova cu omologii săi ruși, iranieni și sirieni cu privire la conflictul din Siria.

„El este păstrătorul meu secret, el este păstrătorul secretului statului”, a spus Erdogan odată despre Fidan.

O veste bună pentru economie: un specialist la Ministerul de Finanțe

Decizia lui Erdoğan de a-l numi ministrul de finanțe pe Mehmet Șimşek a fost anunțată de presă înainte de ziua de sâmbătă, probabil pentru a liniști piețele financiare: lira turcă a atins un nou minim în timpul învestirii lui Erdogan, tranzacționându-se aproape de 21 pentru un dolar.


Numirea lui Șimşek și informația că va fi numit un nou șef al băncii centrale turce au oferit semnale că Erdoğan ar fi dispus să renunțe, măcar în parte, să controleze banca centrală și să se îndepărteze de politicile economice bazate pe convingerea sa că ratele dobânzilor cauzează, mai degrabă decât să reducă, inflația.

Liam Peach de la capital Economics a scris că numirea lui Şimşek în cabinet „oferă semne încurajatoare că preşedintele Erdogan îşi va modera politicile economice, dar că există încă semne de întrebare dacă restul factorilor de decizie se vor reîntoarce la politici economice libere de constrângeri”.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: