Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a solicitat luni sprijinul Direcției de Sănătate Publică Constanţa pentru „împiedicarea punerii pe piaţă, în vederea comercializării, a produselor care intră în contact direct cu consumatorii din România (jucării, cosmetice, articole textile, încălţăminte etc.).”
Blocarea unor importuri se face, conform unui comunicat al ANPC, „având în vedere existenţa în China a noii tulpini de coronavirus ce poate fi mortală pentru anumite categoriide persoane, care se transmite pe cale aeriană şi pentru care nu există tratament”.
Portul Constanţa este poarta pe unde intră cele mai multe produse importate din China, de aceea Protecţia Consumatorilor a cerut ajutorul acestei direcții județene pentru blocarea unor importuri ce ar putea fi infectate cu noul coronavirus, provenit din Wuhan.
De asemenea, Autoritatea a transmis o adresă şi către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Generală a Vămilor, Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud în care reaminteşte faptul că inspectorii ANPC trebuie să participe la controlul fizic ce se efectuează asupra mărfurilor importate din China care au un impact major asupra consumatorilor.
Numărul victimelor noului coornavirus a ajuns la 81 de morţi, dintre care 25 într-un interval de 24 de ore, în timp ce 2.744 de cazuri au fost confirmate oficial în China, inclusiv cel al unui bebeluş de nouă luni.
În afara Chinei, au fost cofnrimate 37 de cazuri, în 12 țări.
Mongolia, care împarte o lungă frontieră cu China, a decis să-şi închidă punctele rutiere de trecere pentru a evita o contaminare cu noul coronavirus. Ea a devenit astfel prima ţara care îşi închide frontiera cu China, chiar dacă legăturile feroviare şi aeriene sunt în continuare deschise.
Purtând o mască de protecţie, premierul chinez Li Keqiang a ajuns luni în zona interzisă, devenind astfel primul înalt oficial al regimului comunist care a vizitat zona de la izbucnirea epidemiei în decembrie. El a cerut grăbirea construcţiei spital improvizat, ca „insulă de siguranţă”, pentru tratarea pacienţilor din Wuhan, epicentrul epidemiei.
Spitalul cu o capacitate de 700 – 1.000 de paturi va fi terminat și predat armatei pe 2 februarie.