Comisia Europeană urmărește ”cu atenție și îngrijorare” afluxul necontrolat de migranți din Turcia către granițele sud-estice ale UE, a declarat sâmbătă președintele executivului european, Ursula von der Leyen.
Circa 13.000 de migranți s-au strâns la granița dintre Turcia și Grecia după ce Ankara a anunțat că nu-i va mai găzdui pe refugiați sirieni, așa cum se angajase în 2015-2016. Tensiunile au survenit pe fondul unui conflict din provincia siriană Idlib, unde 34 de soldați turci au fost omorâți de forțele guvernamentale ale președintelui Bashar al-Assad, sprijinite de Rusia.
Președintele CE a precizat, într-o postare pe Twitter, că împreună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost în permanentă legătură cu premierii statelor europene afectate de afluxul de migranți, respectiv Grecia și Bulgaria.
ONU a informat că aproximativ 13.000 de migranți s-au deplasat la frontiera dintre Turcia și Grecia, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a precizat că nu îi va mai opri pe refugiații care vor să ajungă în Europa.
”Ce am făcut ieri? Am deschis porţile. Şi nu le vom închide”, a afirmat sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, adăugând că ”Uniunea Europeană trebuie să-şi ţină promisiunile. Nu suntem obligaţi să avem grijă de atât de mulţi refugiaţi, să-i hrănim”.
Presiune la granițele UE
Situația de la granița cu Grecia s-a tensionat sâmbătă după ce mii de refugiați au forțat intrarea aruncând cu pietre în forțele de ordine, polițiștii eleni folosind gaze lacrimogene. 66 de persoane care au reușit să treacă ilegal în Grecia au fost arestate.
”Prima noastră prioritate în această etapă este să ne asigurăm că Grecia şi Bulgaria primesc sprijinul nostru deplin. Suntem pregătiţi să oferim sprijin suplimentar, în special prin intermediul Frontex (Agenţia Europeană pentru Garda de Frontieră şi Coastă) la graniţele terestre”, a declarat Ursula von der Leyen.
Potrivit unor surse Reuters, 500 de migranți au reușit să ajungă pe insulele elene din estul Mării Egee.
Pe de altă parte, televiziunea de stat din Turcia a difuzat sâmbătă mesaje în care arăta că refugiații ar urma să îşi schimbe traseul și vor trece prin România în drumul lor către Occident. Spre deosebire de vechiul traseu, noua rută ar ocoli Balcanii de Vest și ar trece prin Bulgaria și România, iar apoi Ungaria și vestul Europei.
Filmul evenimentelor
La sfârșitul săptămânii trecute, forțele guvernamentale siriene, sprijinite de capabilitățile aeriene ale Rusiei, au lansat un asalt major de recucerire a provinciei Idlib, situată în nord-vestul țării, ultimul teritoriu controlat de rebelii susținuți de Turcia. În urma atacului, 34 de soldați turci au fost uciși.
Drept răspuns, Turcia a lansat un atac de anvergură cu drone și rachete inteligente, lovind sediul Hezbollah de lângă Saraqeb – un oraș din Idlib aflat într-o poziție-cheie. În urma atacului au fost omorâți nouă membri ai formațiunii și alte 30 de persoane au fost rănite.
Președinții Turiciei și Rusiei au încercat să rezolve conflictul și pe cale diplomatică, purtând mai multe conversații telefonice în acest sens, însă ostilitățile au continuat.
Ambasadorii la NATO ai statelor membre ai organizaţiei s-au reunit vineri, la Bruxelles, pentru consultări legate de evoluţia situaţiei din Siria, la cererea Turciei, în baza Articolului 4 al Tratatului Alianţei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut vineri Rusiei şi Siriei să oprească ofensiva din Idlib.
„Cerem regimurilor rus şi sirian să oprească atacurile, să oprească atacurile aeriene aleatorii. Cerem de asemenea Rusiei şi Siriei să respecte pe deplin dreptul internaţional”, a afirmat Stoltenberg într-o conferinţă de presă. „Cerem Siriei şi Rusiei să se angajeze pe deplin în eforturile depuse de ONU pentru găsirea unei soluţii paşnice la conflictul din Siria”, a adăugat el.
Turcia găzduiește în jur de 3,6 milioane de refugiați, având în acord cu UE în acest sens, după valul de migranți din 2015-2016 în urma căruia un milion de migranți au ajuns, prin Balcanii de Vest, în Europa.
Turcia nu a transmis încă Bruxelles-ului o modificare oficială a politicii sale privind refugiații, au precizat vineri reprezentanți ai Comisiei Europene, care au adăugat că se așteaptă ca Ankara să își respecte angajamentele pe care și le-a asumat cu privire la controlarea fluxului de migranți către UE.